Covid-19 enfeksiyonu  teşhisi konmuş hasta ile aynı evde yaşarken nelere dikkat edilmeli? Detaylar haberimizde.

Koronavirüs hastasıyla aynı evde yaşarken nelere dikkat edilmeli?

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını etkisini artırarak göstermeye devam ediyor. Ülkelerin aşı uygulamalarını devreye sokmasıyla birlikte vaka ve can kaybı sayısında düşüş beklense de söz konusu düşüşü görmek zaman alacak.

Koronavirüsün bulaş oranının en yüksek evde yaşandığına dikkati çeken uzmanlar, içi bulaşın azımsanamayacak sayıda olduğunu bildiriyor. Bu nedenle ev içi bulaşı kesmek veya en az düzeye indirmek için yapılması gerekenler ile enfekte -hasta kişinin ev içi bakımına da özen gösterilmeli.

Peki koronavirüs hastaları ile aynı evde yaşamak durumunda kalan kişiler nelere dikkat etmeli?

►Hastayla 1,5 metrelik mesafe korunmalı ve evde herkes maske takmalı.

►Ortak olarak dokunulan kapı kollarının sık sık dezenfekte edilmeli, mümkünse iç kapıların aralık bırakılarak dirsek veya omuzla açılıp aralık bırakılarak kapatılmalı.

►İç kapıların kapanması zorunluluğu varsa her defasında kapı kollarına dokunmadan önce ve sonra eller el dezenfektanı ile temizlenmeli.

►Salgın sonlanana kadar evde enfekte-hasta birey olmasa bile havlu ve bardakların kişiye özel olarak kullanımı sağlanmalı.

►Enfekte-hasta birey, zorunlu olmadıkça ortak alanlara çıkmamalı, maskesiz dolaşmamalı, el hijyenine dikkat etmeli.

►Enfekte -hasta kişinin bulunduğu ev mümkün olduğunca havalandırılmalı.

►Kirli çamaşırları çamaşır makinesinde ev halkının diğer çamaşırlarıyla; hastanın kullandığı çatal, kaşık, bıçak, tabak ve bardaklar da bulaşık makinesinde diğer bulaşıklarla birlikte yıkanabilir ancak imkan varsa birlikte yıkanmamalı.

►Hastanın kullandığı malzemeleri (bulaşık-çamaşır) kendisi veya kendisi koyamayacaksa diğer ev halkından biri koyacaksa bunlara çıplak elle değil , plastik tek kullanımlık eldiven ile dokunulmalı.