CHP Ekonomi Masası, Koronavirüs salgınının tüm boyutlarını ele alan bir çalışma yaptı. Ekonomi Masası üyeleri, ‘Sadece turizm yüzünden dünyada 277 milyar dolar gelir kaybı olacak. Türkiye’nin, sınırları belirlenmiş, düzenleyici ve denetleyici politikalara ihtiyacı var’ tespitini yaptı

Koronavirüs için ekonomi heyeti sahada: ‘Düzenleyici politika şart’

Hüseyin Şimşek

Koronavirüs salgınının Türkiye’de de görülmesinin ardından bu konuda bir İzleme Komitesi kuran CHP’de, Ekonomi Masası da alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi için harekete geçti.

CHP’de Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak, Fethi Açıkel, Lale Karabıyık, Aykut Erdoğdu, Veli Ağbaba, Orhan Sarıbal, Bülent Kuşoğlu ile milletvekilleri Mehmet Akif Hamzaçebi, İlhan Kesici, Abdüllatif Şener ve Çetin Osman Budak’tan oluşan Ekonomi Masası, hafta ortasında TBMM’de yaptığı toplantıda salgının boyutlarını masaya yatırdı.

Koronavirüs salgını konusunda yapılması gerekenleri ele alan Ekonomi Masası, bu kapsamda bir dizi tavsiyede bulunma kararı aldı. Önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen o kararlar arasında kamu harcamalarına yönelik tespitler ilk sırada yer aldı. Aktif para ve maliye politikasının olası bir finansal kriz için yeterli olmadığına dikkati çeken Ekonomi Masası, “Salgının ekonomiye etkilerini azaltmak için kamu harcamalarının artırılması gerekiyor.

Bütçeden ek ödeneklerle bu harcamalar yapılabilir” dedi.

koronavirus-icin-ekonomi-heyeti-sahada-duzenleyici-politika-sart-701126-1.


Özellikle salgının yayıldığı Çin’den ithal edilen mallar için tedarik pazarlarının çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade eden Ekonomi Masası üyeleri, özellikle turizmdeki gelirlerin “dip yapacağı” görüşünde. Tüm dünyadaki turizm gelir kaybının 277 milyar doları bulacağı kaydedildi. Ekonomi Masası, bu konuda da acil eylem planlarının hazırlanması gerektiğini ifade etti.

CHP Ekonomi Masası üyeleri, salgının boyutlarının artması durumunda şirketlerin faaliyetlerinin de durma noktasına geleceğini bildirerek bunun bankacılık sistemine olumsuz etkisinin olacağına dikkat çekti. Gelirlerin azalmasının banka borçlarının ödenememesine neden olacağını ifade eden Ekonomi Masası üyeleri, ekonomide sınırları belirlenmiş “düzenleyici, dengeleyici ve denetleyici” politikaların devlet eliyle yürütülmesi durumunda bu gelişmelerin “en az hasarla” atlatılacağını vurguladı.