Kasım ayında 25 binleri bulan vaka sayılarını Aralık ayı ortasında ortalama 8 binlere kadar düşüren İspanya’da Ocak ayının ilk haftasından itibaren dikkat çeken bir günlük vaka sayısı yükselişi yaşanıyor. Ülkede dün, salgının başından beri tespit edilmiş en yüksek vaka sayısı kaydedildi.

Koronavirüs: İspanya’da günlük vakalarda dikkat çeken yükseliş

İspanya’da dün tespit edilen 41 bin 576 yeni koronavirüs vakası, ülkenin salgının başından beri gördüğü en yüksek seviye oldu. İspanya’da Kasım’da 25 binleri bulan günlük vaka sayısı Aralık ayı ortasında bazı günler 4 bin seviyesine kadar gerilemişti.

İspanya Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkede toplam can kaybı, dün gerçekleşen 464 artışla 54 bin 637'ye çıktı.

Dün 41 bin 576 yeni vakanın kaydedildiği İspanya'da, toplam vaka sayısı 2 milyon 412 bin 318'e ulaştı.

Ülkede salgının başlamasından bu yana en yüksek günlük vaka artışı kaydedildi.

İspanya'da 10 Aralık'ta 188 olan her 100 bin kişide tespit edilen ortalama COVID-19 vaka sayısı Noel tatilinin ardından yükselişini sürdürerek dün 736 olarak açıklandı.

Ülkede 7 günlük ortalama vaka sayısı 4 Kasım’da 23 bine kadar çıkmış, 10 Aralık’ta ise 8 binlere inmişti. Ocak ayının ilk haftasında yeniden başlayan dikkat çekici vaka yükselişi ardından 20 Ocak itibariyle ülkedeki 7 günlük ortalama vaka sayısı 37 binin üzerine çıktı.

koronavirus-ispanya-da-gunluk-vakalarda-dikkat-ceken-yukselis-832043-1.

İspanya'da günlük vaka sayıları (Kaynak: worldometers)

Covid-19'a karşı 25 Ekim'den bu yana ülke genelinde uygulanan olağanüstü hal (OHAL) gereği gece sokağa çıkma kısıtlamaları, salgının yoğun görüldüğü yerlerde serbest dolaşımın kısıtlanması ile en fazla 6 kişiye kadar bir araya gelme önlemleri artan yeni vakalar nedeniyle ülkenin büyük kısmında yerel yönetimler tarafından genişletildi.

Bazı özerk yönetimler, bar ve restoranları 14 gün boyunca kapatma kararı aldı.

Sağlık Bakanlığı, artan yeni vakalardan dolayı, ülke genelinde mevcut durumda saat 23.00'te yürürlüğe giren sokağa çıkma yasağını 20.00'ye almayı planlıyor.

Diğer yandan İspanya'da 27 Aralık'ta başlayan Covid-19 aşılaması kapsamında aşı olanların sayısı 1 milyonu geçti, 10 kişiye ikinci doz aşılar yapıldı.

Ülkenin güneybatısındaki Murcia özerk yönetiminin Sağlık Bakanı Manuel Villegas ise aşılamada yaş ve sağlık durumuna göre belirlenen sıraya uymadan kendi ve eşine aşı yaptırması nedeniyle tepkiler üzerine istifa etti.