Sıkı tedbirlerin Nisan ayından bu yana gevşetilmesine rağmen İsviçre’de koronavirüsle ile mücadele olumlu bir seyirde devam ediyor.

Koronavirüs: İsviçre’deki gelişmeler olumlu

Nurettin ELİBAL / Basel

İsviçre’de pandemide durum sakinleşiyor. Bulaş sayısındaki gerileme, yatılı tedaviye olan ihtiyacın azalması ve ölüm sayısındaki önemli düşüş, sıkı tedbirlerin gevşetilmesi için Federal Hükümete olanak sağlıyor.

İsviçre Korona ile Mücadele Bilim Kurulu Başkanı Ackermann, NZZ Pazar (Neue Zürcher Zeitung) ile yaptığı söyleşide olumlu gelişmelerin nedenlerini açıkladı.

Ackermann, birincil neden olarak halkın davranışlarının belirleyici olduğunu, İsviçre halkının pandemi ile mücadelede özgürlüklerine sahip çıktıkları kadar oldukça sorumlu davrandıklarını belirtti. Alınan tedbirlerin etkili olduğunu kaydeden Ackermann, bu durumun hem daha rahat koşullarda yaşamaya hem de pandemi ile mücedelede rahatlık sağladığına vurgu yaptı.

BAŞARININ NEDENİ SOSYOEKONOMİK KOŞULLAR

Ackermann, İsviçre’de salgın ile mücadelede başarılı olunmasının önemli bir nedeninin de sosyoekonomik koşulların olduğunu savundu. Bilim Kurulu Başkanı bu ifadeyle, eğitim ve gelir düzeyinin yüksekliğini, halkın barınma olanaklarının iyiliğini kastettiğini belirtti.

Genel olarak bakıldığında dünyadaki gelişmelerde, sosyoekonomik olanakların kötü olduğu toplumlarda yaşayan insanların kendilerini salgına karşı yeterli olarak koruyamadıklarını gözlemlediğini kaydeden Ackermann, gözden kaçırılmaması gereken diğer üçüncü nedenin ise ‘Federal Hükümetin hızlı ve zorluk çıkarmadan salgından olumsuz etkilenen ve desteklenmesi gerekenlere sahip çıkması’ olduğunu dile getirdi.

FEDERAL HÜKÜMET YENİ ADIMLAR ATIYOR

12 Mayıs’ta Federal Hükümet’in korona salgınına karşı mücadele tedbirleri kapsamında yaptığı basın açıklamasında, alınan tedbirlerin 31 Mayıs sonu ile temmuz sonunu kapsayan süreçte, vaka sayısının düşük kalması şartıyla, rahatlatıcı adımlarla destekleneceği, normalleşme yolunda büyük adımlar atılacağı belirtildi.

Açıklamaya göre artık 300 seyircinin önünde maske ve sınırlı temas ile futbol maçları izlenebilecek. Gerekli tedbirleri alacak tiyatrolar, konser salonları ve sinemalar faaliyetlerine devam edebilecekler.

Kapalı mekân kültür etkinliklerine 100 kişi katılabilecek, açık havada yapılacak siyasi veya dini etkinliklerde 300 kişiye kadar izin gerekmeyecek. Dans etkinlikleri yasak kapsamında kalırken, kulüp etkinliklerinde şimdiye kadar 15 olan kişi sınır sayısı 30'a çıkarılacak.

Federal Hükümet kararına göre 16 yaşın altındaki çocuklar ile koronavirüsten iyileşenler ve aşı vurulanlar hem temas hem de seyahat karantinasından muaf tutulacak. Sars-CoV-2 ile enfekte olmuş ve iyileşmiş kişilerin artık üç ay yerine altı ay boyunca risk altında olmadıkları da açıklamada yer aldı.