Koronavirüs salgının vurduğu Çinli şirketler, artan borçlar nedeniyle işçilere ve tedarikçilere ödeme yapmakta zorlanıyor

Koronavirus kredi krizi milyonlarca Çinli firmayı vurdu

Çi'in Vuhan kentinde başlayan ve kısa sürede hızla yayılan koronavirüs salgını nedeniyle Çin'de birçok firma ekonomik zorluklar yaşıyor.

Çin Başbakanı Xi Jinping pazar günü yaptığı açıklamada, Çin'in virüsle mücadelesini "büyük bir test" olarak değerlendirdi. Hükümet, virüsün hızla yayılması ve şirketlerin bu durumdan etkilenmesi nedeniyle bankalardan daha fazla kredi teklif etmelerini istedi.

BBC News'in haberine göre, yapılan bir araştırma, özellikle küçük ve orta ölçekli şirkelerin koronavirüsten daha çok etkilendiğini ortaya koydu. Çin Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği yaptığı açıklamada, şirketlerin yaklaşık % 60'ının sadece bir ila iki ay boyunca düzenli ödemeleri karşılayabilecek naktinin kaldığını söyledi. Yapılan açıklamada, küçük ve orta ölçekli firmalardan sadece % 10'unun altı ay veya daha uzun süre bu koşullara dayanabileceği belirtildi.

Çin Halk Bankası'na göre, Çin'deki küçük ve orta ölçekli şirketler ekonominin kalbi çünkü ekonominin % 60'ını ve işlerin % 80'ini oluşturuyorlar.

Uluslararası Para Fonu Genel Müdürü Kristalina Georgieva, G-20 olarak bilinen 'dünyanın en iyi 20 ekonomisi'nin' hafta sonu toplantısında, 2020'nin ilk çeyreğinde Çin ekonomisinde keskin bir düşüş olacağını ifade etti ve şöyle devam etti: 'IMF, Çin ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde normale döndüğünü ön görüyor. Ancak, virüsün yayılmasının daha uzun ve daha küresel olarak devam ettiğini düşürsek, büyüme sonuçlarının uzun sürdüğü olası senaryoları da dikkate alıyoruz.'