Salgına karşı en önde mücadele eden 40 bini aşkın sağlık çalışanı koronavirüse yakalanırken iktidar sağlık emekçilerinin taleplerini görmezden geliyor. TTB, Covid-19’un meslek hastalığı sayılması gerektiğini aylardır vurguluyor: Hâlâ enfekte oluyor ve ölüyoruz.

‘Koronavirüs meslek hastalığı sayılsın’ talebi aylardır duyulmuyor

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın ekibine her gün Covid-19 testi yapıldığını itiraf ederken, sağlık çalışanlarına hâlâ yeterli test yapılmıyor. Salgın başladığından bu yana 51’i hekim olmak üzere 110 sağlık çalışanı yaşamını yitirirken enfekte olan sağlık çalışanının sayısı ise 40 binin üzerinde.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan basın açıklamasında son bir hafta içerisinde yedisi hekim, dokuz sağlık çalışanının vefat ettiği bildirildi. TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı tarafından okunan açıklamada Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi talep edildi.

Açıklama şöyle devam etti:

Sayılar günbegün açıklanmalı: Sağlık Bakanlığı tarafından kayıtlarında olan Covid-19 hastası sağlık çalışanlarının sayıları günbegün açıklanmalı ve bunlar otomatikman meslek hastalığı statüsüne alınmalı.Covid-19 pandemisi ile mücadele sırasında vefat eden veya hastalanarak mağduriyet yaşayan sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi ve zararlarının tazmin edilmesinin önü açılmalı.

Hâlâ hastalanıyor ve ölüyoruz: Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı tarafından açıklanan verilere göre Covid-19 hastası sağlık çalışanı sayısı 40 bini geçti. Bu sayının sadece semptom gösteren sağlıkçıların sayısı mı, yoksa semptom göstersin veya göstermesin PCR ve BT ile tanı konan tüm sağlıkçıların sayısı mı olduğunu ne yazık ki bilmiyoruz; ancak bildiğimiz bir şey var: hâlâ enfekte oluyor, hastalanıyor, malul kalıyor ve ölüyoruz. Bizler özlük hakkımızın gereği olarak ‘karşılaştığımız Covid-19 ateşinin bizi yakması halinde bunun belgelenmesini’ istiyoruz. Covid-19 pandemisi bizi çalışamayacak derecede yaktığında, bizlerde hasar bıraktığında, sağlığımızın olmazsa olmaz sosyal belirleyicisi olan ‘yaşamımızı idame ettirme sosyal güvencesi’ istiyoruz. Öte yandan dün bir sağlık çalışanı daha yaşamını yitirdi. Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan Dr. Turan Yıldırım, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.