Koronavirüs salgını insan hakkı ihlallerini artırdı

Haber Merkezi

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, “2020 Yılı Ege Bölgesi Hak İhlalleri Raporu”nu, dernek binasında düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Raporda, İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak, Afyon, Kütahya, Antalya, Burdur, Muğla, Balıkesir ve Isparta kentlerinde yaşanan ihlaller yer aldı. Raporu İHD Şubesi Başkanı Zafer İncin ve yönetici Nehir Bilece okudu.

Raporda 2020 yılında 17 bin 296 hak ihlalinin yaşandığı açıklanırken bir yılda 343 kişinin gözaltına alındığı, 46 kişinin ise gözaltında şiddet, darp ve işkenceye maruz kaldığı belirtildi. İHD Şube Başkanı Zafer İncin, en fazla ihlalin mülteciler, cezaevleri ve gözaltı işlemlerinde yaşandığını söyledi. İHD’li Nehir Bilece ise Ege Bölgesi’nde pandemi süreciyle birlikte hak ihlalleri başlıklarına yeni başlıklar eklendiğini, sağlık alanında, çalışma yaşamında sorunlarda artış yaşandığını söyledi.
Bilece şu ifadeleri kullandı: “2020 yılında bölgemizde 347 işçi yaralanmış, 89 işçi hayatını kaybetmiş, 44 işçi işyerinde çıkartılan yemekten kaynaklı zehirlenmiş, 19 sağlık emekçisi saldırıya uğramış, 6 sağlık emekçisi Covid-19 kaynaklı hayatını kaybetmiştir.”

Bölgede 10 çocuğun darp edildiğini ve 19 çocuğun istismara uğradığını söyleyen Bilece, “10 çocuk cinayeti yaşanmış, 9 çocuk şüpheli bir şekilde hayatını kaybetmiş, 1 çocuk intihara teşebbüs etmiş, 1 çocuk aile yapısına uygun olmadığı gerekçesiyle ailesi tarafından reddedilmiştir. Çocuk alanında toplamda 125 hak ihlali gerçekleşmiştir” diye belirtti.
Bilece cezaevlerinde yaşanan ihlallerinin de artarak devam ettiğini aktardı.