Koronavirüs salgınında günlük vaka sayıları yeni bir boyuta taşınmak üzere. Son bir hafta içinde ikinci kez 200 bin sınırına dayanılırken dün kaydedilen 196 bin 963 kişilik yeni vaka, şimdiye kadarki en yüksek sayıyı oluşturdu.

Koronavirüs salgınında son bir haftada ikinci rekor: Günlük vaka 200 bine dayandı

HABER MERKEZİ

Çin’de başlayıp tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınında yeni vaka sayılarındaki belirgin yükseliş sürüyor. Dün, salgının başından beri gerçekleşmiş en yüksek günlük vaka sayısı kaydedildi.

Koronavirüs salgınında birçok ülke normalleşme adımları atsa da salgın hızlı bir biçimde yayılmaya devam ediyor. Mayıs ayı ortalarından itibaren günlük 100 bin yeni vaka sınırının üzerine çıkmaya başlayan salgında günlük vaka sayısı, son bir haftada ikinci kez 200 bine dayandı.

Koronavirüs salgınında dünya genelindeki istatistikleri takip eden Worldometer’da yer alan bilgiye göre dün 196 bin 963 yeni vaka kaydedildi. Bu sayı, salgının başından beri kayda geçmiş en yüksek günlük vaka sayısı.

Dün kaydedilen günlük yeni vaka sayısına en yakın ikinci sayı ise 26 Haziran’da kaydedilmişti.

SON DÖNEMDE HIZLI ARTIŞ

Günlük vaka sayılarında son bir ayda yaşanan artışlar dikkat çekici durumda. 27 Mayıs’tan itibaren günlük yeni vakada 100 binin altına düşülmezken 23 Haziran’dan bu yana da günlük 150 bin bandının altına vaka kaydedilmedi.

ABD’DE DE VAKA SAYISI REKORU

25 Haziran’dan beri yeni vaka sayısında günlük 40 bin bandının üzerine çıkan ABD’de de dün rekor sayıda Covid-19 vakası kaydedildi. 47 bin 365 kişilik 26 Haziran tarihli günlük vaka rekoru dün kaydedilen 51 bin 97 yeni vakayla kırıldı.

ABD, 2 milyon 780 binlik vaka sayısıyla dünyada koronavirüsten en çok etkilenen ülke durumunda. ABD’yi, 1,5 milyona yakın vaka sayısıyla Brezilya takip ediyor.

DÜNYA GENELİNDE DURUM

Dünya genelinde bugün itibariyle kaydedilmiş toplam Covid-19 vaka sayısı 10 milyon 800 binin üzerinde. Toplam ölümler ise 520 bin sınırına dayanmış durumda. Toplam vaka sayısının 4,7 milyon kadarı ise halen ‘aktif vaka’ durumunda.

DSÖ ARTIŞA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Program Direktörü Mike Ryan, dünya genelinde son dönemde yaşanan vaka artışına dikkat çekerek, “Birçok ülkede vaka sayısı haftalık yüzde 25-50 artış gösteriyor. Sabit ve korkutucu bir artışla karşılaşıyoruz" demişti.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus da, yaptığı açıklamada, "En kötüsü henüz gelmedi. Bunu söylediğim için üzgünüm. Ama bu tür ortam ve koşullarda en kötüsünün gelmesinden endişeliyiz" ifadelerini kullanmıştı.