Sinema ve tiyatrolar kapalı, restoran ve kafelerde müşteri alınmıyor, cenaze ve nikahlar sınırlı sayıda kişiye açık, eylem ve etkinlikler, kapalı alan toplantıları yasak… Bütün tedbirler koronavirüs salgınının yayılımını önlemeye yönelik. Bu tedbirlerden fiili olarak muaf olan tek nokta ise AKP kongreleri.

Koronavirüs tedbirlerinden muaf tek yer: AKP kongreleri

Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye eylem ve etkinlikler, kapalı alan toplantıları, sinema, tiyatro, kafe ve restoran gibi mekânlar yasaklıyken bu yasaklardan fiili olarak muaf tutulan tek yer AKP kongreleri.

İçişleri Bakanlığı'nın, ekim ayında yayınlanan genelgesiyle, meslek kuruluşlarının genel kurulları Koronavirüs pandemisi nedeniyle önce 1 Aralık’a kadar ertelenmiş, daha sonra ise yasak 1 Mart 2021’e kadar uzatılmıştı. Parti kongreleri ise yasak kapsamı dışında tutuldu.

Türkiye’de koronavirüs tedbirleri kapsamındaki yasaklar bununla da sınırlı değil.

İçişleri Bakanlığı'nın 1 Aralık 2020 tarihli genelgesine göre;

Cenaze namazları, vefat edenlerin yakınları dahil en fazla 30 kişi ile kılınabiliyor.

Nikahlar ve nikah merasimi şeklindeki düğünlerin de gelin ve damadın yakınları dahil en fazla 30 kişi ile düzenlenebiliyor.

AVM ve semt pazarları için müşteri sayısı, İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararı ile belirleniyor.

Sinema, tiyatro gibi kültür sanat alanlarıyla kafe ve restoran gibi işletmeler de uzun süredir müşteri alamıyor. Kafe ve restoranlar sadece paket servis ve gel-al hizmeti veriyor.

Spor müsabakaları da tedbirler kapsamında hala seyircisiz biçimde gerçekleştiriliyor.

Koronavirüsün yayılmasını önlemek için bu tip tedbirler dünya genelinde de hayata geçirilmiş durumda.

Tedbirlerden muaf olan tek etkinlik ise siyasi parti kongreleri. Özellikle AKP kongrelerinde ortaya çıkan manzaralar sosyal medyada büyük tepki çekiyor.

Bugün AKP’nin 4 ilde birden gerçekleştirdiği kongrelere online olarak bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, manzaraya övgüler düzmekten geri durmadı.

Erdoğan, kongrelerde gördüğü kalabalık için şu ifadeleri kullandı:

Şu anda şu kapalı salonlarda Adana'da, Antalya'da, Bursa'da, Muğla'da bu salgına rağmen tıklım tıklım bu salonları haftanın başında oralarda buluşmayı sağladığınız için çok teşekkür ediyorum.

Anadolu Ajansı tarafından, salonların tamamı çekilmese de, AKP kongrelerinden geçilen bazı görüntüler şöyle:

koronavirus-tedbirlerinden-muaf-tek-yer-akp-kongreleri-836525-1.

koronavirus-tedbirlerinden-muaf-tek-yer-akp-kongreleri-836526-1.

koronavirus-tedbirlerinden-muaf-tek-yer-akp-kongreleri-836527-1.