Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 790’a yükseldi. Hollanda'da ilk vaka görülürken, İran'da 4 milletvekilinde daha koronavirüs tespit edildi

Koronavirüste son 24 saat: Ölü sayısı 2 bin 790'a yükseldi

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 790’a çıktı.

Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada, son 24 saatte 44 kişi yaşamını yitirirken, 327 kişide ise yeni koronavirüs vakası tespit edildi.

AVRUPADA SON DURUM

Çin'de bir hayvan pazarında ortaya çıktığı iddia edilen koronavirüs Avrupa'da İtalya başta olmak üzere hızla yayılmaya devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, koronavirüs nedeniyle Avrupa ve İskandinav ülkelerinde toplam 21 ülkede 19 kişi hayatını kaybetti, 779 koronavirüs vakası tespit edildi.

koronavirus-te-son-24-saat-olu-sayisi-2-bin-790-a-yukseldi-694087-1.

En çok vakanın görüldüğü İtalya'da toplam 17 kişi koronavirüs nedeni ile hayatını kaybederken, 650 koronavirüs vakası tespit edildi. Koronavirüs nedeniyle ölümlü vakanın yaşandığı bir diğer Avrupa ülkesi ise Fransa. Fransa'da biri Fransız vatandaşı olmak üzere toplam 2 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

HOLLANDA'DA İLK VAKA

Hollanda Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık ve Çevre için Devlet Enstitüsünce yapılan yazılı açıklamada, Tilburg Hastanesinde karantina altına alınan bir erkekte virüse rastlandığı belirtildi. Bu vaka Hollanda'nın ilk koronavirüs vakası oldu.

İRAN'DA 4 MİLLETVEKİLİNDE DAHA TESPİT EDİLDİ

İran'da 4 milletvekilinde daha yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edildi.

İran Meclisi Başkanlık Heyeti Üyesi Muhammed Ali Vekili, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 2 milletvekilinin koronavirüse yakalanmasının ardından Meclisteki 30 vekile virüs testi yapıldığını belirtti.

Söz konusu milletvekillerinin isimlerini açıklamayan Vekili, "Koronavirüs testlerinin sonucuna göre, Meclisteki 30 meslektaşımızdan şu ana kadar 4'ünün testi pozitif çıktı" ifadelerini kullandı.

Virüs ülkede hızla yayılırken Sağlık Bakan Yardımcısı İreç Herirçi, Tahran Milletvekili Mahmud Sadıki, Meclis Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Mücteba Zünnur ve son olarak Cumhurbaşkanı Kadın ve Aileden Sorumlu Yardımcısı Masume İbtikar'a koronavirüs teşhisi konulmuştu.

Öte yandan, eski Vatikan Büyükelçisi Hüccetülislam Hadi Hüsrevşahi'nin de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği duyurulmuştu.

Ülke genelinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 34'e, vaka sayısı ise 388'e yükseldi.

YENİ ZELANDA'DA İLK VAKA

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, İran'dan gelen 60 yaşlarındaki Yeni Zelanda vatandaşı bir kadında yeni tip koronavirüs tespit edildiğini açıkladı.

Avustralya'da resmi temaslarda bulunan Başbakan Ardern, Endonezya'nın Bali Adası aktarmalı İran'dan gelen Yeni Zelandalı kadında virüse rastlandığını duyurdu.

Ardern, Yeni Zelanda'ya 26 Şubat'ta gelen ve kimliği açıklanmayan hastanın Auckland Şehir Hastanesinde tedavi gördüğünü söyledi.

Öte yandan Sağlık Bakanlığı da hastanın Emirates Havayolları'nın EK450 sefer sayılı uçağıyla ülkeye geldiği bilgisini paylaşarak, aynı uçakta bulunanların sağlık birimlerine başvurmasını istedi.

AZERBAYCAN'DA İLK VAKA

Azerbaycan'da ilk koronavirüs vakası görüldü. Reuters'ın son dakika haberine göre Azerbaycan'da da ilk koronavirüs vakasının görüldüğü açıklandı.

MOĞOLİSTAN DEVLET BAŞKANI KARANTİNAYA ALINDI

Moğolistan Devlet Başkanı Khaltmaagiin Battulga’nın Çin’e yaptığı ziyaretin ardından ülkesinde koronavirüs şüphesiyle karantina altına alındığı açıklandı.

KORONAVİRÜS SALGINI

Virüs ilk olarak 12 Aralık 2019'da Vuhan'da tespit edilmiş, Çin dışındaki ilk ölüm ise Filipinler'de görülmüştü.

Çin'de ölü sayısının her gün arttığı ciddi bir salgına dönüşen virüse karşı henüz aşı ya da ilaç bulunmuyor. Salgının, Vuhan'da kapatılan Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'ndan çıktığı ihtimali üzerinde duruluyor.

Ülkede koronavirüse yönelik bilimsel çalışmalarda, virüsün genetik dizininin Çin'e özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair ilk sonuçlar elde edilmiş, daha sonra salgın sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmıştı.

Virüsün kısa sürede Vuhan'dan diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle 22 Ocak'tan bu yana başta Vuhan olmak üzere Hubey eyaletine bağlı irili ufaklı 17 kentte toplu ulaşım durdurulmuştu.

Pekin yönetimi, ülkede salgınla mücadele için çeşitli önlemler alarak Vuhan'a girişleri yasaklamış, çıkışlara da çok özel durumlarda izin verileceğini açıklamıştı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) virüs nedeniyle 'acil durum' ilan etmişti.