Covid-19’a yakalanıp semptom gösterenlerin büyük çoğunluğu hastalığı evde atlatsa da virüs başta ciğerler olmak üzere vücudun her noktasını etkilemeye devam ediyor.

Koronavirüsten nasıl etkilendik?

Dilara ŞİMŞEK

Bir yılı aşkın süredir hayatımızda olan Covid-19 yaşamın her alanını etkilemeye devam ediyor. Koronavirüs olma korkusu bir yana küresel salgın kalpten cilde kadar vücudun her noktasına ayrı ayrı zararlar veriyor. Birçok kişi hastalığı hafif atlasa da uzmanlar, bıraktığı tahribatın uzun süreli olabileceğine dikkat çekiyor. Covid-19 sadece ciğerlere zarar vermekle kalmıyor; kalp, beyin, cilt de virüsten nasibini almış durumda. Koronavirüsün vücuda nasıl zarar verdiğini uzmanlar anlattı.

İki kişiden biri kilo aldı

Öte yandan Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, pandeminin psikolojik etkilerini ölçmek için anket çalışması yaptı. Araştırma sonuçlarına göre ülkede yaklaşık 2 kişiden biri kilo aldı, düzenli spor yapan her 4 kişiden biri sporu bıraktı. Artık hayata daha olumsuz baktığını söyleyenlerin oranı yüzde 50.1 olurken anket katılımcılarının yüzde 23.8’i halen açık havada maske takmayı halen ‘gereksiz ve faydasız’ gördüğünü aktardı.

***

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin: Virüs beyinde hasar bıraktı

Şu ana kadar karşılaştığımız vakalar Covid-19 virüsünün akciğerler kadar beyni de etkilediğini, Covid geçiren kişilerde birçok nörolojik ve psikolojik problemin oluştuğunu bize telkin ediyor. Öyle ki hastanede aktif olarak Covid-19 vakası gördüğümüz kadar, Covid-19 geçirip beyinde bıraktığı etkilerle mücadele etmeye devam eden hastalarla da sık karşılaşıyoruz. Virüsün aktif hastalık döneminde tehlikeli kan pıhtılaşmaları yaratarak inmelere neden olduğunu biliyoruz.Covid, damarlarda pıhtılaşmayı hızlandırıyor. Bu durum da beyindeki ve vücuttaki damarlarda tıkanıklığına neden oluyor. Bu nedenle hastalarda beyin damar tıkanıklıklarını sık görülüyor. Nadir de olsa beyne saldırarak beyin iltihabı denen durumu yaratıyor. Bu şuur bulanıklığı, epilepsi nöbetlerine neden olabilir.

Ankara Dişhekimleri Odası Genel Sekr. Gamze Burcu Gül: Diş sağlığı olumsuz etkilendi

Bilim insanları, ‘sitokin fırtınası’ olarak bilinen bağışıklık tepkisinin ağızda da ortaya çıkabileceğini, hastalık sırasında oluşabilecek embolinin dişeti ve çene kemiğine de zarar verebileceğini, bu organların sağlığını bozabileceğini düşünüyor Covid-19 sırasında hastaların ağız ve diş sağlıklarını ihmal etmeleri söz konusu olabilmekte. Çünkü hastalık döneminde insanların günlük rutinleri bozulmakta. Bu aksama diş çürüğü ve dişeti hastalığı riskini arttırmakta. Covid-19 nedeniyle özellikle bruksizm (diş sıkma) son dönemde en sık rastladığımız şikâyetler arasında. Buna bağlı olarak dişlerde aşınma ve hassasiyet, diş, dolgu, protez kırıkları, baş, boyun ve sırt bölgesinde kronik ağrılar da ortaya çıkıyor. Hastalarımızın bir kısmı diş sıkma sonucu ortaya çıkan şikâyetlerle bizlere başvuruyor.

Türk Toraks Derneği 2. Başkan Yardımcısı Dr. Oya İtil: Viral zatürree dalgası oluştu

Pandemi bugüne kadar görülmemiş bir viral zatürree dalgasına neden oldu. Virüs, solunum yoluyla alındıktan sonra hızla akciğerlere iner ve hava keseciklerinin içi sıvı ve iltihapla dolar. Bu durumdaki kişi yeterli oksijen alamadığı için nefesinin yetmediğini ifade eder. Bu oksijen yetersizliği devamlı hale gelirse oksijene şiddetle ihtiyaç duyan böbrek, kalp ve diğer yaşamsal organların yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kan damarlarında pıhtılaşma ve riski de olarak arttı. Hastaneye yatırılan hastaların yüzde 80’i viral zatürree olup, normal serviste takip edilirken yaklaşık yüzde 5’i entübe olmak üzere yüzde 20’si yoğun bakımda takip edilmekte. Virüsün uzun dönem sonuçları ağırlıklı olarak solunum sistemi komplikasyonları şeklinde olacağı görülmekte.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer: Pıhtılaşma kalp krizi riskini artırıyor

Covid-19 enfeksiyonlarında özellikle damar yüzeyi bozuluyor. Bunun bozulmasıyla birlikte damarlarda oluşmuş plakların yine damar yüzeyinde iltihabi reaksiyonlarıyla birlikte aktif oluyor. Bunlar da hem yakın hem uzun vadede ilerlemiş kalp damar hastalıkları ve bundan doğabilecek krizleri tetikliyor. Covid-19 enfeksiyonlarında pıhtılaşma sistemi aktif oluyor ve bu pıhtılarla birlikte kalp krizleri geçiriliyor. Kırık kalp sendromu diyoruz, kriz geçiriliyor ancak anjiyo yapıldığında damarların açık olduğu görülüyor. Kalp kası hasar görmüş oluyor. Koronavirüs enfeksiyonlarında kalp kası tutulumu daha yaygın görülüyor. Bunun ötesinde özellikle kalp ritim bozuklukları tetiklenebiliyor. Bunlar ölümcül çok ciddi ritim bozukluğundan basit ritim bozukluğuna varabiliyor.

Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzm. Dr. Ayfer Aydın: Deri hastalıkları arttı

Bu dönemde strese bağlı bütün deri hastalıklarında da artış görüldü. Maske kullanma özellikle gençlerde ve çocuklarda sivilce oluşumunu ciddi şekilde arttırdı. Daha önce hiç sivilcesi olmayan insanlarda dahi siyah noktalar, yağ butonları ve sivilcelenmeler görülmeye başlandı. Stres kökenli ciltte yağlanma artışı ile görülen seboreik dermatit hastalığında da artış gözlemliyoruz. Ayrıca ellerimizi sık yıkamak ve dezenfektanlar yüzünden el egzamalarında ciddi artış görüldü. Stres bedenimizde en çok ne yazık ki deride ifade buluyor. Sedef hastalığı, vitiligo, kurdeşen, egzamalar, sivilcelerde artış oldu. Seboreik dermatitte hastayı çok rahatsız eden yüzde kızarıklık ve pullanmalar ile seyreden stres ile tetiklenen bir durum ve bu dönemde hastaların şikâyetlerinde ciddi artış oldu.