Dünya genelinde salgın sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 400 bini geçerken normalleşme adımları atan birçok ülkede ölü ve vaka sayısı yeniden artışa geçti. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, “Ölüm, bütün dünyanın kaderi” sözleriyle tepki çekti

Koronavirüsten ölüm kader değil

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 400 bini geçti, iyileşenlerin sayısı da 3,4 milyonu geçti. Dünyada en çok can kaybının yaşandığı ABD'de hayatını kaybedenlerin sayısı 112 bin 96'ya, vaka sayısı 1 milyon 988 bine çıktı. Çin'de ise son 24 saatte 3, Güney Kore'de 51 vaka tespit edildi.

Avrupa'da en fazla ölümün görüldüğü İngiltere'de hayatını kaybedenlerin sayısı önceki gün 357 artarak 40 bin 261'e, İtalya'da 33 bin 774'e, Fransa'da 29 bin 111'e, İspanya'da 27 bin 134'e ulaştı. İtalya ve İspanya, turizmi canlandırmak için başlayan sınırların yeniden açılma sürecinin Avrupa Birliği (AB) içinde ortak yürütülmesi çağrısında bulundu.

EN YÜKSEK VAKA SAYISI

Normalleşme adımları atılan bazı ülkelerde ölü sayısındaki artış hızı dikkat çekti. Irak'ta son 24 saatte 1006 yeni vaka tespit edilmesiyle salgının görüldüğü günden bu yana, 'Bir günde kaydedilen en yüksek vaka sayısına' ulaşıldı. Hindistan'da da can kaybı 6 bin 348'e ulaşarak günlük vaka artışında yeni rekor kaydedildi. Azerbaycan'da tespit edilen 338 yeni vakayla salgında şimdiye kadarki en yüksek günlük sayıya ulaşıldı. Normalleşme adımları sonrası can kaybında yeniden artışa geçen İran'da da ölü sayısı 63 artarak 8 bin 134'e yükseldi. Rusya'da can kaybı ise 144 artarak 5 bin 528'e çıktı.

BOLSONARO SAÇMALADI

Güney Amerika'da en çok can kaybının yaşandığı Brezilya'da son 24 saatte bin 473 kişi daha hayatını kaybederken ölü sayısı 34 bin 21'e çıktı. Ülkedeki vaka sayısı, 30 bin 925 artışla 614 bin 941'e ulaştı. Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, salgında hayatını kaybedenlere ilişkin "Ölüm, bütün dünyanın kaderi" açıklamasıyla tepki çekti. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) hükümetlere salgının yayılması yavaşlamadan tedbirleri kaldırmama konusunda uyarıda bulunmasına da tepki gösteren Bolsonaro, ekonomik zararın halk sağlığı risklerinden daha ağır olduğunu ileri sürdü.

Bolsonaro'nun tedbirleri kaldırmaktaki ısrarı ülke basınında da tepki çekti. Folha de S. Paulo gazetesi 'Dakikada bir Brezilyalı hayatını kaybediyor' haberi yayımladı. Haberde, bu noktaya Bolsonaro'nun Covid-19 hakkında 'küçük bir grip' yorumunu yapmasından tam 100 gün sonra gelindiği hatırlatıldı. Gazete, "Bunu okuduğunuz sırada başka bir Brezilyalı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti" ifadelerine yer verdi.