CHP'li Veli Ağbaba, dün (28 Mart) koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısını 16 olarak açıklanmasının ardından, ölüm sayılarının e-Devlet'teki rakamlarla farklı olduğunu bildirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, farkın resmi açıklamadan sonra yaşanan ölümler nedeniyle olabileceğini söyleyerek iddiaları yalanladı

Koronavirüsten ölüm sayıları farkı tartışma yarattı: Bakan açıklama yaptı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün ( 28 Mart) koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısını 16 olarak açıkladı. Fakat e-Devlet üzerinden işem yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) vefat sorgulama sisteminde, virüs nedeniyle sadece İstanbul'da dün 20 kişinin öldüğü iddia edildi.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Koronavirüs nedeniyle İstanbul'da 20 kişi hayatını kaybetti. Bu isimler e-devlette var. Virüs yüzünden 1 ilde 1 günde 20 kişi ölüyor; ama '81 ilde toplam 16 kişi öldü' deniliyor. Bu bir skandaldır!" ifadesini kullandı ve Sağlık Bakanı Koca'ya "Bu saatten sonra kime nasıl inanacağız?" ifadelerini kullandı.

SİSTEME ERİŞİM ENGELLENDİ

Paylaşımının ardından e-devlette cenaze bilgileri sistemine girişin yasaklandığını kaydeden Ağbaba, "Attığımız ilk twitin hemen ardından e-devlette cenaze bilgileri sistemine giriş yasaklandı. En başından beri ısrarla altını çizdiğimiz ŞEFFAFLIK, artık malesef bitip tükenmiştir. @saglikbakanligi sistem kilitlemeyle uğraşacağına kamuoyuna GERÇEK bilgileri derhal açıklamalıdır!" ifadelerini kullandı

FAHRETTİN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Veli Ağbaba, sosyal medya hesabından yeni bir paylaşımda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın konuyla ilgili olarak kendisini bilgilendirdiğini söyleyen Ağbaba, "Bakan @drfahrettinkoca bilgilendirdi. İstanbuldaki ölüm sayıları ile kendi açıkladıkladıkları rakamlar arasında görünen tutarsızlığın sebebinin, Resmi açıklama yapıldıktan sonra yaşanılan ölümlerden kaynaklı olabileceğini söyledi" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Koca'da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sosyal medyada yer alan, açıkladığımız verilerde tutarsızlık olduğu yönündeki iddialar tamamen asılsızdır. Açıklanan sayısal veriler, kanıta dayalıdır. Doğrudan COVİD-19 tanısını esas almıştır. Veriler, anlık gerçek verilerdir. Gerçekleri çarpıtmanın kimseye faydası yoktur" dedi.