İngiltere’de yapılan bir araştırmada, seçmenlerin yüzde 76’sının koronavirüs salgını sonrasında ‘kamusal sağlık sistemi’nin geri gelmesini istediğini ortaya koydu.

Koronavirüsten sonra: İngiltere’nin yüzde 76’sı ‘kamusal sağlık geri gelsin’ dedi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, seçmenlerin büyük çoğunluğu koronavirüs krizinden sonra sağlıkta özelleştirmenin sonlanmasını istiyor.

Independent'ın haberine göre, Survation adlı araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen ankette halkın yüzde 76'sının sağlık sisteminin "tam kamusal bir hizmet olarak geri gelmesini" istediği sonucu ortaya çıktı. Araştırmaya göre, sadece yüzde 15'lik bir kesim özel firmaların sağlık hizmetlerine müdahalesinin devam etmesini istiyor.

Covid-19 pandemisi İngiltere'de sağlık hizmetlerinin özel firmalarca sağlanmasına ilişkin bir tartışma başlatmıştı. Hükümet, koronavirüs testlerini yerel kamusal sağlık uzmanları yerine ticari firmalara devretme planı açısından eleştiri oklarına hedef olmuştu.

Bu süreçte özel sağlık kuruluşu Serco'nun yöneticisi Rupert Soames'in bir e-postası basına sızdı. Söz konusu e-postada test ve takip işlerinin yürütülmesi hizmetine dahil olarak, sağlık sistemi tedarik zinciri içerisinde özel sektörün konumunu güçlendirmeyi umduğunu belirtiyordu.

İngiltere sağlık sisteminin kuruluşunun 72. yıldönümünde, ankete katılanların yüzde 78'i hizmet sağlanması için daha fazla kamu harcaması yapılması gerektiğini belirtirken, katılımcıların sadece yüzde 11'i kar amacı güden firmalara sağlık hizmetini yürütmeleri için daha fazla para aktarılması gerektiğini söylüyor.

Sağlık hizmetlerinin hangi dayanak üzerinde işletilmesi gerektiği sorusuna cevaben, katılımcıların yüzde 83'ü bu hizmetlerin devletleştirilmesi ve kamu sektörü üzerinden işletilmesi gerektiğini söylüyor. Katılımcıların sadece yüzde 9'u ise özelleştirmeyi ve ticari firmaların bu hizmetleri işletmesini istiyor.

Sahibi Biziz (We Own It) kampanyasından Pascale Robinson, "Ulusal Sağlık Sistemi, hiç bir zaman koronavirüs pandemisi sırasında olduğu kadar hayati olmamıştı. Binlerce hayat kurtardı, milyonlarcamızın güvenligini sağladı" diye belirtti.

Anket sonuçlarının apaçık ortada olduğunu söyleyen Robinson, halkın özelleştirmenin sonlanmasını ve sağlık sisteminin tam kamusal bir hizmet olarak yeniden kurulmasını istediğini belirtti ve ekledi: "Hükümetin (halkın bu talebini) dinlemesinin vakti geldi"

Ankete, 24-25 Haziran tarihlerinde İngiltere'de yaşayan 2003 kişi katıldı.