Washington Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, koronavirüsün insan hücresine bağlanmasını engelleyen miniproteinler tasarlandı.

Koronavirüsün insan hücresine bağlanmasını engelleyen miniproteinler tasarlandı

Dış Haberler Servisi

ABD’de yeni tip koronavirüsün (SARS-CoV-2) dikenlerine sıkıca bağlanarak virüsün insan hücresine bağlanmasını engelleyen küçük, stabil proteinler tasarlandı.

Washington Üniversitesinden Longxing Cao ve arkadaşları tarafından tasarlanan proteinler, koronavirüsün insan vücudunda ACE-2 reseptörüne tutunmasını sağlayan dikenlerine bağlanarak görevini yerine getiriyor.

'ENFEKSİYONU ÖNLEDİĞİ BELİRTİLİYOR'

Sciencemag’in haberine göre, en iyi miniprotein tasarımlarının hayvan denemelerinde Vero E6 hücrelerine çok iyi tutunma sağlayarak enfeksiyonu önlediği belirtiliyor. Kriyo-elekron mikroskobuyla yapılan incelemelerde, en tesirli inhibitörlerin yapılarının bilgisayar modellerine çok benzer olduğunu gösterildi.

Araştırmaya ilişkin yayında, virüsün insanın ACE2 reseptörüyle etkileşimini bloke eden yüksek etkili protein bağlayıcıların burundan veya buhar yoluyla direk olarak solunum sistemine uygulamasının, antikorlara göre daha büyük avantajlar sağlayacağı belirtiliyor.

Araştırma ekibi daha önce de, influenza virüsünün vücuda girmesini sağlayan moleküllere sıkıca bağlanmak üzere tasarlanan küçük proteinlerin burundan uygulanmasının, hem önleyici hem de tedavi edici etkisi olduğunu bulmuşlardı.