Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs salgınının kaynağını araştırmak üzere oluşturduğu heyeti 14 Ocak’ta Çin’e gönderecek.

Koronavirüsün kaynağını araştıracak DSÖ heyeti Çin’e gidecek

Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde uzmanlardan oluşan uluslararası bir heyet, Covid-19'a neden olan virüsün kaynağını araştırmak üzere 14 Ocak perşembe günü salgının çıkış noktası olan Çin'e gidecek.

Uzmanların ziyaret programında virüsün ilk tespit edildiği Vuhan kentinin olup olmadığı henüz bilinmiyor.

12 ila 15 uluslararası uzmandan oluşacak olan ekip, Çinli araştırmacılar tarafından toplanan insan ve hayvan örnekleri de dahil olmak üzere kanıtları inceleyecek ve ilk çalışmalarına başlayacak.

Heyette bulunan üyelerden Danimarkalı Thea Fischer, aralık ayında yaptığı açıklamada, ekibin varışta iki haftalık karantina süresi de dahil olmak üzere toplam altı haftalık bir görev için yılbaşından hemen sonra hareket edeceğini söylemişti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Çin'e inceleme ziyareti yapması bir süredir görüşülen bir konuydu. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, geçen hafta incelemenin gecikmesine dair duyduğu hayal kırıklığını açıklamıştı.

Çin, virüsün ilk ortaya çıktığı ülke olarak virüsün kaynağı olduğuna dair iddiaları reddediyor. Çin devlet medyasında çıkan haberler, virüsün başka bir ülkede ortaya çıkmış olabileceğine işaret ediyor.