Prof. Dr. Ramazan İnci, koronavirüsün yayılma hızının düştüğünü belirterek, "Koronavirüsten kaynaklı ölümlerinin oranı yüzde 2'nin altında" dedi. İnci, virüs ile ilgili spekülasyon ve komplo teorilerinin gerçek dışı olduğunu vurguladı

'Koronavirüsün yayılma hızı düşüyor'

BİRGÜN İZMİR

Dünyayı etkisi altına alan ve bugüne kadar 1869 kişinin ölümüne neden olan koronavirüs ile ilgili söylenti ve gerçekler, Bornova Belediyesi’nin düzenlediği panelde anlatıldı.

Ölenlerin büyük kısmının aynı zamanda kanser ve şeker hastası olduğuna dikkat çeken Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan İnci, “Korku ve paniğe gerek yok. Koronavirüsten kaynaklı ölümlerinin oranı yüzde 2'nin altında. Hastalığın yayılma hızı da düşüyor, yakında tamamen kontrol altına alınacaktır" dedi.

KOMPLO TEORİLERİNE İNANMAYIN

Basında ve sosyal medyada yer aldığı boyutta panik yapılacak ve korkulacak bir durum olmadığını öne süren İnci, “Virüsle ilgili aşı çalışmaları sürüyor. Önümüzdeki yıldan itibaren kullanılacağını düşünüyorum. Koronavirüsün nüfusu kontrol etmek için ortaya çıkartıldığından çamaşır suyunun virüsü öldürdüğüne kadar çok sayıda spekülasyon ve komplo teorisi üretildi. Bu yayınlara lütfen inanmayın, tamamı gerçek dışı” dedi.

Yaşananları basında yer alış biçimi ve ekonomik boyutuyla değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Gazeteci Oğuzhan Kavaklı ise “Virüs nedeniyle Çin turizmi tamamen iflas etti. Dünya genelinde pek çok uluslararası kongre ve spor organizasyonu iptal edildi. Olayın, basında ve sosyal medyada yer alma şekli toplumdaki korku ve paniği tetikledi. Özellikle gazetecilerin sorumlulukla hareket etmesi ve uzmanlardan doğru bilgileri alarak haber yapması gerekir” diye konuştu.

koronavirusun-yayilma-hizi-dusuyor-689722-1.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Çin'de yeni tip koronavirüs salgınında kesinleşen vaka sayısı 72 bin 436'ya yükselirken, 1869 kişi yaşamını yitirdi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede kesinleşen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı 11 bin 741’inin durumu ciddi olmak üzere 72 bin 436’ya çıktı.

Koronavirüs salgınında şu ana kadar biri Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nden olmak üzere ülkede ölenlerin sayısı 1869’a ulaştı.

Virüsün bulaşma durumu şüpheli olan kişilerin sayısı 6 bin 242’ye, müşahede altındaki kişi sayısı 141 bin 552’ye gerilerken, iyileşerek taburcu edilenlerin sayısı 12 bin 552’ye ulaştı.

KORONAVİRÜS SALGINI

Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke, Çin'de mahsur kalan yurttaşlarını tahliye etmişti.

İlk olarak Vuhan'da tespit edilen yeni tip koronavirüsün, kısa sürede diğer kent ve ülkelere yayılması üzerine Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) "acil durum" ilan etmişti.