Urfa'nın Birecik ilçesindeki üretim istasyonunda korunan ve üremeleri için doğaya bırakılan 241 kelaynağın bu yıl yüksek oranda yavrulaması bekleniyor

Koruma altındaki kelaynakların sayısı artıyor

Nesli tükenme tehlikesinde olduğu için Urfa’nın üretim istasyonunda koruma altında yaşayan kelaynakların sayısı giderek artıyor.

İstasyonda 43 yıl önce 11 kuşla başlayan çalışmalar günümüzde 241’e ulaştı. Bölge halkınca “bereketin sembolü” olarak görülen kelaynaklar, üretme istasyonunda özel menüyle besleniyor. Üreme döneminin başladığı ilkbahar aylarında Fırat Nehri kıyısındaki doğal yaşam alanlarına salınan kelaynaklar, göç mevsimi geldiğinde tekrar kafeslere alınıyor.

Kelaynaklardan son yedi yılda toplamda 350 yavru alındı. Bu yıl ise üremeleri için doğaya bırakılan 241 kuştan yüksek sayıda yavrulama bekleniyor.

‘GEÇEN SENE EKSTREM BİR MEVSİM YAŞADIK’

Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, yaptığı açıklamada, geçen yıl yaşanan olumsuz mevsim koşulları nedeniyle sadece 23 yavru alındığını, yumurtaların kuluçka dönemlerinde beklenen gelişmeyi gösteremediğini belirtip “Geçen sene ekstrem bir mevsim yaşadık, bu yıl inşallah mevsim şartları iyi giderse rekor sayıda yavru almayı bekliyoruz.” dedi.

Erdoğan, kelaynakların genelde tek eşli olarak yaşadıklarını ve hazırlanmış olan ahşap yuvalar ile kaya oyuklarında yuva yaptıklarını söyledi.

“Kullandıkları malzemelerden de biz hemen yuvalarının önündeki boşluk alana bırakıyoruz. Otları, samanları, çalı parçalarını daha uzakta aramadan veya kendilerine yuvada kullansınlar diye. Bunları kullanmalarını istiyoruz.” diyen Erdoğan, amaçlarının kelaynakların kendilerine veya yavrularına zarar verecek misina ve dikenli şeyleri kullanmalarının önüne geçmek olduğunu belirtti.

YAVRULARDAN 1 TANESİ YETİŞKİNLİĞE ULAŞIYOR

Kelaynakların yılda bir kez 1 ile 3 arasında yumurta yaptıklarını anlatan Erdoğan, yumurtalardan çıkan kuşlardan 1 tanesinin yetişkinliğe ulaşabildiğini söyledi. Erdoğan, kelaynakların göç döneminde kafesin önüne yem koyarak yeniden koruma altına alındığını belirterek, kontrolünün veterinerler ve ilgili teknik personel tarafından sağlandığını belirtti

AA