Koruma bekleniyordu, kiralandı: İkinci derece SİT alanı vakıf üniversitesine tahsis edildi

İzmir’in kültürel ve doğal mirasları arasında yer alan ikinci derece SİT alanı statüsündeki Kültürpark Müdürlüğü’ne ait bina üç yıllığına Tınaztepe Vakıf Üniversitesi’ne tahsis etti.

2016’den bu yana süren Kültürpark‘mücadelesinde meslek odalarıyla Kültürpark Platformu’nun koruma imar planı hazırlanmasını beklediği dönemde alınan karar tepki çekti. Tahsis işlemine karşı mimar ve mühendis odaları karara itirazda bulunacak.

Diken'de yer alan habere göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından eylülde belediye meclisine havale edilen önergede söz konusu binanın İzmir Tınaztepe Üniversitesi’ne tahsis edilmesi istenmişti. 12 Eylül’deki oturumda gündeme alınan önergede talebe gerekçe olarak üniversitenin hizmet binalarının inşasının devam etmesi gösterildi. Önergede ilgili yapının üç yıllığına İzmir Tınaztepe Üniversitesi’nin rektörlük ve akademik birimlerine devri talep edildi. Talep oybirliğiyle kabul edildi. Gerekçe olarak 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18/e ve 75/d maddeleri gösterildi.

Kanunun 75’inci maddesi tahsis işlemlerinin, belediyenin görev ve sorumluluğu kapsamında devredilebilmesine izin veriyor.

Ses Sağlık Eğitim Spor Vakfı’na ait olan İzmir Tınaztepe Üniversitesi’nin kurucuları arasında İzmir’de özel bir hastane sahibi olan ve Bucaspor’da başkanlık yapan Dr. Mehmet Bektur ile Atila Yılmaz Dölarslan, Emin Özmen ve Ufuk Tevfik Kekeç gibi isimler bulunuyor.

Tahsis işlemleriyle ilgili Diken’e açıklamada bulunan ‘İzmir’e Sahip Çık Platformu’ sözcülerinden ve TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri olan Melih Yalçın ise karara itiraz edeceklerini söyledi.

"KORUMA BEKLENİYORDU, KİRALANACAK GAYRİMENKUL OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ"

Yalçın, “İki yıldır Kültürparkı korumak için yürüyen bir mücadele var. Koruma imar planı beklenirken Kültürpark içerisinde yer alan bir binanın kiralanabilecek bir gayrimenkul olarak değerlendirilmesi yanlış. Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu ve belediye yetkililerin bu kararı tekrar değerlendirmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"KARARIN TEKRAR DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKİYOR"

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan ise konuyla ilgili “Değil bir vakıf üniversitesine verilmesi, herhangi bir kuruma verilmesi bile çok yanlış" diye konuştu. "Biz Kültürpark’ta tescilli, nitelikli binalar haricinde bina kalmasın derken o binanın kiralanabilecek bir gayrimenkul olarak değerlendirilmesi yanlış" diyen Alpaslan, "TMMOB, Mimarlar Odası ve Kültürpark Platformu olarak tepkili ve şaşkınız. Tahsis işlemlerinin iptali için gerekli çalışmaları yapacağız. Kültürpark için koruma amaçlı bir işlem yapılması söz konusuydu. Bu süreçte, ilgili alanın bu şekilde bir vakfa kiralanması son derece çelişkili. Büyükşehirin bu kararı tekrar değerlendirmesi gerekiyor" dedi.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulunun konuyla ilgili gelecek günlerde kamuoyuna kapsamlı bir açıklama yapacak.