‘Koruma’ Kurulu Yerebatan Sarnıcı için ne bekliyor?

Dilara ŞİMŞEK

İstanbul’da bulunan bin 500 yıllık Yerebatan Sarnıcı alarm veriyor. Sarnıcın ziyarete kapalı bölümünde dört yıldır devam eden restorasyon çalışmaları sırasında sütun başlarında ‘gergi boşlukları’ belirlenirken çökme riski tespit edildi.

Bu durum nedeniyle olası depremde göçmelerin bile yaşanabileceği belirtildi. Üstelik sadece sarnıç değil, çevresindeki yapılar da tehdit alında.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, yapıya müdahale etmek için Koruma Kurulu’ndan 47 gündür onay beklediklerini aktardı:

“Sütun başlarında gergilerin sürekliliğin olmadığını gördük. Bu sıkıntılı bir durum, olası bir deprem fazla hasar alacağını gösteriyor. Eğer bir an önce önlem almazsak Yerebatan Sarnıcı gibi önemli bir tarih deprem sırasında ciddi risk alacak. Hasar yoğunlaşabilir, çökmelere sebebiyet verebilir.”

koruma-kurulu-yerebatan-sarnici-icin-ne-bekliyor-815817-1.

Yaklaşık 50 gün önce Koruma Kurulu’na bilgilendirmede bulunduklarını söyleyen Özel, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Güçlendirme projesi hazırladık ve bunu kurula ilettik. Kurula durumun hassasiyetini söyledik, yerinde görme kararı çıkarıldı ve tüm hasar alacak noktaları gösterdik. Ancak henüz kuruldan bir resmi belge veya onay almadık. Onaylanır onaylanmaz hemen müdahale edeceğiz. Güçlendirme çalışmalarına bir an önce başlamak gerekiyor.”