Bugün Hayvanları Koruma Günü ama hayvanlara yönelik şiddet her geçen gün artıyor. Hatta para karşılığında öldürülmelerine izin veriliyor. Bakanlık son 15 günde 96 yaban keçisinin avlattırılması için ihale ilanı yayımladı.

Korumuyorlar, öldürtüyorlar
Fotoğraf: AA

İsmail ARI

Hayvana yönelik şiddet her geçen gün daha fazla artıyor. Hemen her gün bir hayvan katliamı yaşanırken yasalar ise canileri önlemekte yetersiz. Hayvanlara zarar verenlerin ağır cezalar alması için yasal düzenlemeler tüm itirazlara rağmen yapılmıyor. Cezaların yetersizliği de failleri cesaretlendiriyor.

Bugün 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü. Canlıların öldürülmemesi için caydırıcı önlemler alması gereken devlet para karşılığında hayvanların öldürülmesine izin veriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ise tüm itirazlara rağmen, açılan davalarla ihalelerin iptal edilmesine karşın yine hayvanların avlattırılması için sadece son 15 günde çok sayıda ihale ilanı yayımladı.

Son 15 günde yayımlanan ihale ilanlarına göre 11 kentte toplam 96 yaban koyunu ve yaban keçisinin avlattırılacağı açıklandı. Canlıların öldürülmesi için düzenlenen ve düzenlenecek ihalelerde de toplam 7 milyon 196 bin TL muhammen bedel (en düşük bedel) belirlendi.

YURTDIŞINDAN DA GELİYORLAR

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, av turizmi adı altında ve para karşılığında hayvanları katleden avcıların büyük bir kısmı ise yurtdışından gelen yabancı avcılar. Devletin hayvan katliamından elde ettiği para da milyonlarca lirayı buluyor.

2020-2021 av sezonunda 891 avcıya hayvanları katletmesi için izin verildi. Bu avcıların 558’i ise yurtdışından gelen yabancı avcılardan oluşuyor.

DKMP Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2020-2021 av sezonunda av turizmi kapsamında bin 835 hayvan katledildi. Devlet bu katliamdan sadece bir sezonda toplam 26 milyon 857 bin TL gelir elde etti. Para karşılığında avlattırılan canlılar arasında yaban keçisi, yaban domuzu, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, kızıl geyik, anadolu yaban koyunu ve kızıl geyik de yer alıyor.

korumuyorlar-oldurtuyorlar-1071120-1.

KANUNLARA AYKIRI

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Tarım ve Orman Bakanlığı’na dilekçeyle başvurarak, Bakanlığın taşra teşkilatındaki 14. Bölge Müdürlüğü Van İl Şube Müdürlüğü’nün Gürpınar ilçesinde Pagan bölgesinde koruma altındaki yaban keçisinin avlanmasına ilişkin açtığı ihalenin iptalini talep etti. Tanal dilekçesinde, 5 Ekim 2022 tarihinde ‘av turizmi’ adı altında 30 bin TL açılış bedeliyle bir yaban keçisinin avlanmasına ilişkin ihale düzenleneceğini hatırlatırken, söz konusu ihalenin kanunlara, anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunun altını çizdi.

***

KANUN UYGULANMAZ HALDE

Serbest Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Bilsay Kanat ise yaptığı açıklamada Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki eksikliklere dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Türkiye 2004 yılında çıkarılan Hayvanları Koruma Kanunu ile dünyadaki örneklerinden daha ileri bir adım atmış ve yaşatmayı hedef edinmiştir. Ancak uygulanması ve denetlenmesi konularında eksikler yaşanmış 2008 ve 2010 yılında bir takım değişiklikler yapılmış ve en son 2021 de son halini almıştır. Ancak bununda ne yazık ki yeterli olmayacağını şimdiden görmekteyiz. Gerek kanundaki eksiklikler, gerek çıkarılan alt mevzuatlardaki hatalar, gerek ilgili kurumlar arasındaki yetki karmaşası sebebi ile denetlenemez, uygulanamaz bir haldedir.”

***

ARTIK SEYAHAT EDEBİLECEKLER

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla konunun uzmanlarıyla bir üst kurul oluşturularak toplu ulaşım araçlarında kedi, köpek ve kuşların sahipleriyle seyahat edebilme şartları yeniden düzenlendi. Buna göre metro, otobüs ve vapur gibi toplu ulaşım araçlarında rehber ve 5 kilogramdan hafif köpekler, kediler ve kuşlar gün boyu, 5 kilogramdan fazla köpekler ise 07.00-10.00 ve 16.00-20.00 saatleri dışında yolculuk yapabilecek. Köpekler, ağızlık ve tasmalarıyla kediler, özel çantalarıyla kuşlar da kafesleriyle seyahat edebilecek.