Ayvalık’ta Tabiat Parkı alanı içinde kalan ve ‘Doğal koruma alanı’ statüsü bulunan Tavuk Adası’nda başlayan inşaat çalışmalarına bölge halkı tepkili. Yurttaşlar, çalışmaların Ada’nın biyoçeşitliliğine zarar vereceğini kaydetti.

Korunacak alan inşaata açıldı

Aycan KARADAĞ

Balıkesir Ayvalık Tabiat Parkı alanı içindeki Tavuk Adası’nın ranta açılması, yöre sakinlerinin tepkisine neden oldu.

Üç dönümü Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, geri kalan 14 dönümü ise işinsanı Dikran Masis’sin sahibi olduğu “Eskidji” isimli şirkete ait arazide, yakın zamanda inşaata başlandı. Söz konusu şirketin bakanlığa ait üç dönümü 49 yıllığına kiralayıp ‘konsept proje’ için çalışmalara start verdiği öğrenildi. Ada içerisinde inşa edilecek müze, iskele ve kafenin yer aldığı proje için deniz dolgu da yapıldığı öğrenilirken gerekli izinlerin aldığı iddia edildi.

İki yıldır halkın adaya çıkmasının engellendiğini belirten Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler, “Tavuk Adası’nda, günübirlik alan ve plajların yapılması, Tabiat Parkı plan karar ve hükümlerine göre uygun değil” ifadelerini kullandı. “Ruhsatsız şantiye kurulamaz ama oraya teknelerle malzeme taşınıyor” diyen ODTÜ Mimarlık Bölümü’nden Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan ise şunları dile getirdi: “Belediyeden, kuruldan ve bakanlıklardan bir açıklama bekliyoruz. Buranın geçici miras listesine girmesini savunan da Kültür Bakanlığı… Dolayısıyla böyle bir şeye taraf olamaz. Bu işin hızla çözülmesi ve geri dönülmesini istiyoruz yoksa Ayvalık Dünya Miras Listesi’ne girme şansını kaybedecek.”

FIRSATÇILAR İŞ BAŞINDA

SOL Parti Ayvalık İlçe Örgütü de “Adanın kültürel ve doğal peyzajına zarar verecek, kıyı-kent ilişkisini değiştirecek, denizdeki biyoçeşitliliğe zarar verecek ve Ayvalık UNESCO adaylık sürecini olumsuz etkileyecek rant odaklı her türlü projenin karşısındayız. Açık bir toplantı ile projenin halka açıklanmasını bekliyoruz” açıklaması yaptı.

PROJEYE RUHSAT VERDİK

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ise konuyla ilgili ilk kez konuştu. Ergin, “Şu anda kanun dışı bir şey yapılmıyor” dedi ve ekledi: “Projeye ruhsat verdik. Konuyla ilgili hassasiyeti biliyoruz. İncelemelerimiz sürüyor. Biz daha önce bölgeye yük getirecek diye ‘ret’ oyu vermiştik. Çalışmalar sonrasında böyle bir şey olmadığını gördük.”