Muş Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, evli olduğu erkeğin kardeşi tarafından cinsel saldırıya maruz bırakılıp evli olduğu erkek tarafından öldürülen Fatma Altınmakas'a dair haberlere erişim engeli getirtti.

Korunmadığı için katledilen Fatma Altınmakas'ın haberlerine erişim engeli!

Muş’un Malazgirt ilçesinde kayınbiraderi tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldığı için şikayetçi olduktan sonra evli olduğu erkek tarafından öldürülen Fatma Altınmakas’a dair bazı haberlere erişim engeli getirildi. Erişim engeli için başvuran ise Fatma Altınmakas’ı korumakla yükümlü kurumlardan Muş Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü.

KORUNMADI, KATLEDİLDİ

Katledilen Fatma Altınmakas, 12 Temmuz günü Konakkuran Jandarma Karakolunda kendisine cinsel saldırıda bulunduğu suçlamasıyla, evli olduğu erkeğin kardeşi Sinan Altınmakas'ı şikayet etti. Türkçe bilmeyen Altınmakas’ın ifadesinde Kürtçe tercüman bulundurulmadığı için darbedildiğini anlatamadığı ancak sağlık kontrolü için götürüldüğü Adli Tıpta şiddetin belirlendiği söylendi. 6 çocuk annesi Fatma Altınmakas, başvurusundan iki gün sonra, 14 Temmuz’da kocası Kazım Altınmakas tarafından öldürüldü.

HABERLERE ERİŞİM ENGELİ

Öldürülen Altınmakas'ın kardeşi Mir Bedirhan Ayaz, ablasının şikayeti üzerine Sinan Altınmakas’ın gözaltına alındığını ancak 2 gün sonra adli kontrolle serbest bırakıldığını belirtmişti. Ablasının katilinin sadece Kazım Altınmakas olmadığını belirten Mir Bedirhan Ayaz, Fatma Altınmakas’ın toplumsal baskıyla öldürüldüğünü belirtmiş; “Acaba bu katliam emrini veren ya da Kazım Altınmakas’ın sadece fikir ve eylemi içerinde mi oluşmuş yoksa köydeki akrabaların ve S.A.’nın baskısıyla mı bu cinayet işlenmiş, hepsine bakmak gerekiyor” demişti.

Fatma Altınmakas cinayetinin arkaplanını sorgulayan bu haberlere erişim engeli getirildi. Muş Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün başvurusuyla mahkeme, Mezopotamya Haber Ajansı’nın haberleştirdiği bilgilerle, Evrensel.net’te yayımlanan “Öldürülen Fatma Altınmakas’ın kardeşi: Ablam toplumsal baskıyla öldürüldü” başlıklı habere erişim engeli getirdi. Mahkeme kararında, bu haberin yanı sıra pek çok haber sitesinde Fatma Altınmakas cinayetine dair haberlere de erişim engeli getirildiği görülüyor.

#FatmaAltınmakasaSesOl ETİKETİ DE ENGELLENDİ

Mahkemenin erişim engeli kararında, onlarca haber sitesinde yer alan haberlerin yanı sıra Ekşisözlük'teki Fatma Altınmakas başlığına ve Twitter'da #FatmaAltınmakasaSesOl etiketi ile yapılan paylaşımlara erişim engeli getirildi. Twitter'ın erişim engeli kararını uygulayıp uygulamayacağı henüz bilinmiyor.

ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİ BAHANE EDİLDİ

Muş Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün, Malazgirt Sulh Ceza Hakimliğine yaptığı erişim engeli başvurusunda, katledilen Fatma Altınmakas’ın çocuklarının psikolojilerinin bu haberler nedeniyle olumsuz etkilenebileceği belirtildi.