Koruyucu ekipman yok ama baskı var

HABER MERKEZİ

Sakarya’nın Hendek ilçesinde, 7 işçinin hayatını kaybettiği, 128 kişinin yaralandığı havai fişek fabrikası patlamasına ilişkin açılan davanın 2'nci duruşmasına 2'nci gününde Sakarya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Dün yapılan duruşmada müşteki işçiler baskı ve zor şartlarda çalıştırıldıklarını, koruyucu ekipmanlarının olmadığını anlattı.

Müşteki işçi Aysel Algül, 2014 yılından beri fabrikada çalıştığını, patlama esnasında fabrikada olduğunu ve omzunun kırıldığını belirtti. Algül, çalışma koşullarından bahsederken "Baskı ile çalışıyorduk. Molalarımız kullandırılmıyordu. Sadece çalışmamız bekleniyordu. Günlük 18 kilogramlık ürün üretmemizi istediler. Bunu başaramayanları kovmakla tehdit ettiler" ifadelerini kullandı. Aysel Algül, korumalı ayakkabı istediğini ve verilmediğini, kendisine 'sana verirsek herkese vermek zorunda kalırız' denildiğini de söyledi.

6 yıldır fabrikada çalışan müşteki işçilerden Büşra Kaygın'ın ise "Verilen ekipman koruyucu değildi. Denetimden önceden haberdar oluyorduk" dedi.

Sanık avukatın çirkin sözleri gerginliğe neden oldu

Müşteki işçi Melike Taş ise "Yaşar Bey'in asistanıydım. İlk patlama olduğunda saklandık. Yaşar bey bizi gördüğü halde kurtarmaya çalışmadı. Arkasını dönüp gitti. Bütün sorumluluk Yaşar Bey'in kendisine aittir. Kendisinden şikayetçiyim" şeklinde ifade verdi. Taş'ın ifadesine ise sanık avukatı Abdürrahim Burak "Sen nasıl böyle bir şey söylersin üslubunu takın" diyerek çirkinlik yaptı. Bu sırada müşteki vekilleri duruma müdahale ederek "İşçilere insan gibi davranacaksınız" şeklinde cevap verdi.