Google Play Store
App Store

Taliban karşıtı siyasetçilerin Ankara’da buluşması örgüte karşı yeni bir direniş başlayacağını düşündürüyor. Siyaset bilimciler Afganların bu kişilere şüpheyle yaklaştığını, ancak ‘kötünün iyisi’ olarak baktığını aktardı.

Kötünün az iyisi

Haber Merkezi

Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinden sonra ülkeyi terk eden önemli Afgan siyasetçiler, 17 Mayıs'ta Ankara'da Taliban karşıtı bir toplantıya katıldı.

Ankara'daki toplantı eski Afganistan Devlet Başkanı Yardımcısı, Özbek general Raşid Dostum'un konutunda düzenlendi.

Toplantıya Hazara lideri Muhammed Mohakek, Tacik lider Atta Muhammed Nur ile Peştunlardan da iki önemli isim olan Abdülresul Sayyaf ve eski istihbarat örgütü başkanı Rahmetullah Nabil de katıldı.

Fakat yolsuzluk ve Taliban öncesi siyasi elitin kendi içindeki dayanışma eksikliğine rağmen çoğu Afgan, özellikle de Peştun olmayanlar, bu eski savaş ağalarını Taliban'a kıyasla "kötünün iyisi" olarak görüyor.

Onların gözünde Taliban, tiranlığa varan kısıtlamaların yanı sıra etnik bir gündemle de hareket ediyor ve bu grubun büyümesi, Pençşir Vadisi'ndeki Mesut güçlerinin işini kolaylaştırabilir.

BBC’nin haberine göre Afganistan'ın Kurtuluşu için Ulusal Yüksek Direniş Konseyi adı verilen bu grubun amacının Taliban'la barışçıl müzakereler yürütmek, bir sonuca ulaşılamazsa da silahlı direniş başlatmak olduğu açıklandı.

Grubun bir diğer hedefinin de ülkedeki siyasi sistemin adem-i merkeziyetçi bir hale getirilmesi olduğu duyuruldu.

Pek çok Afgan, böylesi bir toplantının bölgedeki güçlü aktörlerin yeşil ışığı olmadan gerçekleştirilmesinin imkânsız olduğunu düşünüyor.

‘SABIRLAR TÜKENİYOR’

Afganlar, bölgede etkin olan ülkelerin Taliban'a karşı tutumunu değiştirmesinde örgütün hiçbir uzlaşmaya yanaşmayan siyasi anlayışının ve Pençşir Vadisi'nde Ahmet Mesut liderliğindeki silahlı güçlerin sürpriz direnişinin yattığı görüşünde.

Bölgedeki ülkeler ve Rusya bugüne kadar Taliban'la diyaloğu teşvik ederken silahlı direnişe cesaret vermekten kaçındı.

Diğer yandan da Taliban'ın daha katılımcı bir hükümet oluşturması ve ılımlı politikalar izlemesi için defalarca çağrı yaptı.

Bazı yorumculara göre bölgedeki ülkelerin Taliban'a karşı sabrı tükendi ve Ankara'daki zirvenin de bu ülkelerin onayı olmadan yapılması mümkün değildi.

Türkiye'de yaşayan Hazara lider Muhammed Mohakek, bu yıl İngiltere merkezli Afghanistan International TV'ye verdiği bir söyleşide bölge ülkelerinin savaşa karşı olduğunu ve onlara rağmen savaşın mümkün olmadığını söylemişti:

"Bölgedeki çoğu ülke ve dünyanın geri kalanı da diyalogu destekliyor ve savaşa karşı. Onların taleplerine karşı gelmek zor… Taliban'ın taviz vermeyen bir örgüt olduğunu ne zaman anlayacaklarını görmek için bekliyoruz. Şu ana kadar silahlı bir direnişe izin vermedim çünkü diyaloga açığız ve bölgede bir değişim bekliyoruz."

Eski diplomat Abdülhey Horasani ise yeşil ışığın yakıldığını söylüyor:

"Bu toplantı Taliban'a karşı ciddi bir mesaj. Örgütün ahmaklığı ve inatçılığı nedeniyle Moskova, Tahran, Ankara ve İslamabad'da sabırların tükenmek üzere olduğuna işaret ediyor."

Kavian Press sitesinde yayımlanan bir diğer makale ise bölgede dengelerin değişmek üzere olduğunu aktarıyor:

"Bu toplantı komşu ülkelerin ve diğer devletlerin Taliban yanlısı bir tutumdan, örgütün altını oyacak politikalara doğru geçiş yapmakta olduğunu gösteriyor."

Çoğu Afgan; eski savaş ağaları, siyasetçiler ve yöneticileri yolsuzluğa karışmış ve en ihtiyaç duyuldukları anda ülkeyi Taliban'a bırakıp kaçmış korkak figürler olarak görüyor.

Fakat özellikle de Peştun olmayanlar, bu figürlerin müdahaleleriyle Taliban'ın Pençşir ve çevresindeki baskısının azalmasını umuyor.

Popüler Hasht-e Sobh sitesi, bu yeni konseyin umut yarattığını fakat liderlerin geçmişlerinin peşlerini bırakmadığını aktarıyor:

"Halkın güvenini kazanmak kolay olmayacak. Geçmişlerine bakınca, halk için iyi bir seçenek olmadıkları ortada. Fakat gaddarca davranışlar, cinayetler ve kısıtlamalarla nefret kazanan Taliban'a kıyasla 'kötünün iyisi' konumundalar."

PAKİSTAN’DA SOKAKLAR KARIŞTI

Pakistan’ın Lahor kentinde eski Başbakan Imran Khan’ın partisi Tehreek-i Insaf destekçileri sokağa döküldü. Polis, "Özgürlük Yürüyüşü” adı altında araçlarla başkent İslamabad’a ulaşmak isteyen protestoculara göz yaşartıcı gaz ve cobla müdahale etti. Eski Başbakan Khan tarafından yapılan protesto çağrısı sonrasında sokaklara inen protestocuların başında eski federal bakan Hammad Azhar yer aldı.

ONLARCA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Lahor’un Batti Chowk ve birçok bölgesinde konuşlanan polisler çatışmalar esnasında, aralarında yerel parti lideri Zubair Niazi’nin de bulunduğu onlarca kişiyi gözaltına aldı. Khan protesto ile ilgili yaptığı paylaşımda, “Bu, Pakistan için belirleyici bir an” dedi.