SOL Parti ülkenin 6 noktasında çeşitli buluşmalar gerçekleştirdi. Antep’teki Sol Buluşma’da konuşan İlknur Başer “Ehven-i şer olarak karşımıza sunulan siyasi programlara mahkûm değiliz” ifadelerini kullandı.

Kötünün iyisine razı olmayacağız

POLİTİKA SERVİSİ

SOL Parti dün memleketin birçok köşesinde SOL Buluşma gerçekleştirdi. İstanbul’dan Ankara’ya, Manisa’dan Antep’e kadar pek çok noktada bir araya gelen yurttaşlara buluşma gerçekleştirilen SOL Partililer yurttaşlara tek adama karşı direnme ve devrimci demokratik Cumhuriyet için birleşme çağrıları yaptı. Ayrıca Kocaeli Gebze’de de İşçi Dayanışma Evi açılışı gerçekleştirildi.

Antep’te gerçekleşen ve yaklaşık 100 kişinin katıldığı Antep’teki SOL Buluşma’ya BirGün Gazetesi Yazarı Berkant Gültekin ve SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer yer aldı.


“Laikliğin egemen olduğu bir ülke kurmamız gerek” diyen Başer, şunları aktardı: “Her yerde laiklik mücadelesi örgütlenmeli ve büyütülmeli. Bugün sosyalistlerin en önemli görevlerinden biri laikliği kazanmaktır. Bununla birlikte Türkiye yeniden kurulurken ehven-i şer olarak karşımıza sunulan siyasi programlara mahkûm değiliz. Sosyalizm yolunda devrimci-demokratik cumhuriyet için hep birlikte sorumluluk almalıyız.”

Siyasal İslamcı AKP iktidarının tarihsel açıdan tükeniş dönemini yaşadığını aktaran Gültekin ise şöyle konuştu: “Ülkenin en gerici unsurlarıyla ittifak kurarak ayakta kalmaya çalışıyorlar ama başarabilmeleri çok zor. Ayrıca ekonomi diye bir gerçeklik var ve bu iktidar yolun sonuna geldi. Dünyada ve Türkiye’de yeni bir dönem başlarken sosyalistler kendi ideallerini daha yüksek bir sesle ve özgüvenle dile getirmeli.”

ARTÇI DEĞİL ÖNCÜYÜZ

Ankara’da ise Batıkent’te gerçekleştirilen SOL Buluşma’ya Sosyolog Yasin Durak ve İsmail Hakkı Tombul katıldı.

“Şu anda sosyalist muhalefetin konsolidasyonu için tarih bizi göreve çağırıyor” diyen Durak, “Kıyametin eşiğinde olsak da dincilikle, ırkçılıkla, bu karanlıkla uzlaşmayacağız” ifadelerini kullandı. Tombul ise şunları aktardı: “Sosyalist muhalefet diğer muhalif unsurların artçısı değil, öncüsüdür. Burjuva demokratik muhalefet arayışlarına ancak bizden ödünç aldığı kadar savlar destek veririz. Bu nedenle laiklik mücadelesi artık ayırt edici bir değişken haline gelmiştir.”

MİTİNGLERDE BULUŞALIM

Manisa’da ise Alaşehir ve Salihli’de iki ayrı SOL Buluşma gerçekleştirildi. Buluşmaya Sol Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Gizem Gül Kürekçi ve Mehmet Soğancı katıldı.

Tek adam rejiminin ülkeyi büyük bir karanlığa götürdüğünü söyleyen Kürekçi şunları aktardı: “Devletin büyün kurumlarını mafya, çete, tarikat ve cemaatlerin eline bıraktılar. İktidar çözüldükçe ve çöküşü hızlandıkça içindeki çatışmaları da giderek derinleşiyor. Yol arkadaşları da onları yavaş yavaş terk ediyor. TÜSİAD bunun bir örneği. Bu süreçte belirleyici olan iktidardan çok muhalefetin ne yapıp yapmadığı olacak. Ama görünen o ki her türlü hile ve kayırmacılıkla gençlerin geleceğini çalmaya çalışan TÜGVA gibi yapıların karşısında buradayız ve devrimci demokratik cumhuriyeti kuracağız diyen gençler yarın için önemli rol oynayacak.”

“Bizler ülkenin laiklik, eşitlik, bağımsızlık temelinde bir politikayla yeniden kuruluşu için bugünden mücadelemizi sorumluluk alıyoruz” diyen Soğancı ise şöyle devam etti: “Tek adam rejiminden kurtulmak ve devrimci demokratik cumhuriyeti yaratmak için yan yana gelelim örgütledim. Bu talepleri yükseltmek için 7, 12, 21 Kasım’da mitinglerde buluşacağız.”

AKP-MHP YENİLECEK

İstanbul’da ise Bakırköy’de gerçekleştirilen Sol Buluşma’ya SOL Parti PM Üyesi Alper Taş, Tele-1 Yayın Yönetmeni BirGün Gazetesi Yazarı Merdan Yanardağ katıldı.

“Emperyalist-kapitalist sistemin büyük bir kriz içerisinde olduğunu ifade eden Taş, “Geçmişte olduğu gibi iki blok yok. Tam tersine emperyalist-kapitalist üretim ilişkilerinin egemen olduğu bir dünya var. Bu güçler arasında bir hegemonya kavgası var. Sosyalist dünya maalesef çok zayıf bir noktada. Bloklar alt üst olmuş vaziyette. Burada bize tarihsel bir görev düşüyor. Yapmamız gereken AKP-MHP faşizmini yenmek. SOL Parti ve öncesinde ÖDP hep bu mücadelenin bir parçası oldu. 2010 Referandumu’nda, Gezi’de 2017 Referandumu’nda, Adalet Yürüyüşü’nde ve son seçimlerde bu direncin bir parçası olduk. Bu direncin parçası olmaya da devam edeceğiz.”

Türkiye’nin önünde üç yolduğunu aktaran Yanardağ ise “Eşitlikçi, aydınlanmacı, laik ve toplumcu demokrasiye dayalı devrimci cumhuriyet seçeneği toplumsal kurtuluşu sağlayacak tek yoldur. Gericilikle yüz yıllık tarihsel hesaplaşmayı kesin şekilde tamamlayacak ve burjuva cumhuriyetini aşacak biricik yoldur” dedi.

SOL Parti ayrıca Mersin Anamur’da da buluşma gerçekleştirdi.

***

Kurucu iradeyi örgütleyeceğiz

SOL Parti Gebze’de ise İşçi Dayanışma Evi açılışı gerçekleştirdi. Açılışta bir de panel düzenlendi. Panele SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen ile BirGün Yazarı Eğitimci Feray Aytekin Aydoğan katıldı.

İşleyen şunları söyledi: “Gençler, kadınlar, işçiler herkes AKP’ye defolun diyor! Bakın, TÜGVA tam bir paralel rezillik. Bu rezilliğe artık yeter! Bu çürümüşlük gidecek, biz göndereceğiz. Biz ülkenin dört bir yanında adım adım birleşerek AKP zorbalığına karşı duracak bir gücü yaratıyoruz.”

“TÜSİAD’ın çizgilerini çizdiği bir sermaye programı halka umut olamaz” diyen İşleyen “Tam da buradan işçi dayanışma evinden emeğin kurucu iradesiyle emeğin Türkiye’sini kurma irademizi buradan ortaya koyuyoruz. Bunu başaracağız. Biz, tek adam rejimine hayır derken, kurucu bir muhalefet ve halkın kurucu iradesini de örgütleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Aydoğan ise “Tek adam rejiminin mücadele etmeden gitmeyeceğini biliyoruz. Her alanda emekçilerin cephesini, kadınların cephesini, gençlerin cephesini örmek zorundayız. Devrimci Demokratik Cumhuriyet mücadelemizi örgütleyeceğiz” dedi.