Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, Türkiye’nin ilk Köy Enstitüleri'nden birine sahip Buca’da eğitim reformunda öncülük yapmak için çağrı yaptı

Köy Enstitüleri modeli yeniden hayata geçsin

BİRGÜN İZMİR

Cumhuriyetin ilk yıllarında Anadolu’nun aydınlanma merkezi olan Köy Enstitüleri'nin kapatılmasının 66. yıl dönümünde Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin ilk köy enstitülerinden birisi olan Kızılçullu Köy Enstitüsü’yle Buca’nın önemli bir merkez olduğunu ifade eden Başkan Kılıç, ülkemizin eğitim sistemindeki köklü reform için Köy Enstitüleri'ndeki eğitim sistemini önerdi.

Köy Enstitüleri'nin, aydınlanmanın, aklın önderliğinde ilerlemenin, kültürel, ekonomik ve sosyal gelişimin en önemli dinamolarından birisi olduğunu ifade eden Başkan Kılıç, “Köy Enstitüleri, birkaç kuşağa damga vurmakla kalmadığı gibi; ülkemizde katılımcı, paylaşımcı ve demokratik sistemin de mikro bir örneği olmuştur. Enstitülerde ziraattan sanata, matematikten bağcılığa kadar her alanda önemli eğitimler verilmiştir. Ne yazık ki Türkiye’de daha sonraki süreçlerde en çok hedef gösterilen yerlerden bir tanesi yine Köy Enstitüleri olmuştur. Bugün, Köy Enstitüleri'mizin kapandığı günde yeni bir adım atabiliriz” diye konuştu.

koy-enstituleri-modeli-yeniden-hayata-gecsin-680246-1.

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç

"KÖY ENSTİTÜLERİ'Nİ YENİDEN CANLANDIRABİLİRİZ"

Başkan Kılıç, “Bugünkü nesnel eğitim kriterleri ele alındığında, gelişmiş ülkelerdeki eğitim sisteminin Köy Enstitüleri'ndeki eğitim sistemi olduğunu görebiliyoruz. Bugün bizler Köy Enstitüleri'ni yeniden canlandırabiliriz. Bu sistemin ateşini Buca’dan yakabiliriz. Türkiye’de eğitim sisteminin modernleşmesini yeniden birlikte sağlayabiliriz. Köy Enstitüleri modeliyle gerçekleşecek bir eğitim sistemini yine ilk olarak Buca’da başlatabiliriz” ifadelerini kullandı.

Kılıç, “Bugün adeta yamalı bohçaya dönen eğitim sistemimiz ile cumhuriyetin ilk dönemindeki eğitim sistemini karşılaştırdığımızda aradaki farkı çok net gözlemleyebiliyoruz. Artık üreten, arayan, geliştiren bir nesil yerine sadece verilenle idare eden, düşünmeyen, okumayan, araştırmayan bir nesille karşı karşıyayız. Bizlere düşen görev; gelecek nesillere ışık olmak, onları bilimsel eğitimle buluşturmaktır. Çünkü bizler bu sorumluluğu Mustafa Kemal Atatürk’ten aldık. Bu bilinçle, Türkiye’de aydınlanma ışığını hiçbir zaman söndürmeyeceğiz” diye konuştu.