Köy, ocakların tehdidi altında

Haber Merkezi

Dikyamaç Köyü Kalkındırma Eğitim Kültür Sanat Turizm Müze Geliştirme ve Dayanışma Derneği, 10 Eylül’de taş ocağı yapımı ve kapasite artırımına ilişkin Artvin’de yapılacak olan bilirkişi incelemesine katılım çağrısı yaptı.

Rize- Artvin Havaalanı inşaatı için Artvin’in Arhavi ilçesi Çifteköprü Vadisi’nde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı XI.Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan taş ocağı ve HATPEK Beton tarafından işletilen taş ocağının kapasite artırımına ilişkin bölge halkından 74 kişi dava açtı.

FAALİYET ALANI 2 KATINA ÇIKACAK

Köylüler, uzun yıllardır HATPEK adlı şirket tarafından işletilen taş ocağının 244 dönümden, 440 dönüm alana büyütülmek istenmesi ile ilgili de ÇED olumlu kararının iptali davası açtı. Her iki davaya ilişkin 10 Eylül’de bölgede bilirkişi incelemesi yapılacak.

Taş ocaklarının bölgeyi tehdit ettiğini belirten dernek başkanı Prof. Dr. Maksut Coşkun, “Köyümüz sınırları içinde yaklaşık 20 yıl önce başlayan ve halen faaliyet gösteren taş ocakları işletmeleri gelinen noktada çevre felaketi şeklinde başta köyümüzü ve çevreyi tehdit eder olmuştur. Bu mücadelede şimdiye kadar verilen desteğin bundan sonrada devam edeceğine yürekten inanıyorum. Bilirkişiler alan incelemesini 10 Eylül’de yapacaktır. Avukatımız ve bizler orada olacağız. Kalabalık bir katılım bilirkişi üzerinde davaya sahip çıktığımız etkisini gösterecektir. Bu nedenle Arhavi dışından ve Arhavi’den yüksek bir katılım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

TAŞ OCAĞI KAPATILMIŞTI

Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, HATPEK’in işlettiği taş ocağına ilişkin rapor düzenleyerek kurallara uygun olmadığını ve ocağın faaliyetlerinin durdurulması gerektiğini belirtmişti. Şirketin üretim faaliyetlerinin durdurulması üzerine, üretim alanını iki katına yükselten bir proje hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurmuş ve ÇED olumlu kararı almıştı.