Okulların 16 Mart’ta kapanmasından bugüne yaklaşık 1 yıl geçti. Yaşanılan sorunlar ise artarak devam ediyor. 2 gün sonra köy okullarında yüz yüze eğitim başlayacak ancak MEB hala alınan önlemler, yapılan hazırlıklar noktasında tatmin edici bir açıklama dahi yapmadı.

Köy okulları yüz yüze eğitim için hazır mı? Yüz yüze eğitimin başlayabilmesi için yeni vaka sayısı bilim insanlarının belirttiği sayının altına düştü mü? Öğretmenlerin okullara ulaşım sorunu çözüldü mü? Köy okulu öğretmenlerinin aşılanması konusunda bir çalışma, planlama yapıldı mı? Köy okullarında yeterli temizlik malzemesi ve koruyucu malzeme var mı? Okullara yeterli kaynak ayrıldı mı? Her okulda ihtiyacı karşılayacak temizlik görevlisi var mı? Kapatılan köy okullarının sayısı açık olan köy okullarının neredeyse 3 katı… Kapatılan köy okulları açılacak mı? Taşımalı eğitim sonlandırılacak mı? Öğretmen ataması yapılacak mı? Köylerin önemli bir bölümünde lojman yok veya atıl, yetersiz durumda… Çeşitli ülkelerde eğitim sendikalarının temel taleplerinden biri evinde kronik rahatsızlığı olan ya da Covid-19 tanılı bireylerin olması vb. gerekçeler durumunda eğitim emekçilerine ücretsiz barınma hakkının sağlanması... Köy okulu öğretmenleri için de bu hakkın yaşama geçirilmesi ile ilgili bir hazırlık yapıldı mı? Uzaktan eğitime erişim ile ilgili öğrencilerin yaşadığı sorunlar çözüldü mü?

Yüz yüze eğitime başlayacak köy öğretmenlerinin aşılanması noktasında bir adım atılmadı. Salgında köy okullarındaki öğrenciler dezavantajlı kesimlerin başında olmasına rağmen kapatılan köy okullarını açmak yerine Milli Eğitim Bakanlığı 2 Ekim 2020 tarihinde kurum açma, kapatma ve ad verme yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile açık olan köy okullarının kapatılmasına neden olacak bir uygulamayı hayata geçirdi.

Sorduğumuz tüm soruların yanıtları ise farklı illerde köy öğretmenliği yapan arkadaşlarımızın verdiği cevaplar da çok açık…

İzmir’ in bir dağ köyü… Kasım 2020 sonuna kadar hiçbir öğrenci uzaktan eğitime ulaşamadı. 35 öğrencisi olan okulda velilerin kişisel çabaları ile yalnızca 3 öğrenci uzaktan eğitime erişim sağlayabildi.

Artvin’ in bir köyü… Salgında köy okulunun ortaokul kısmı kapatıldı. Okulun eksiklikleri, uzaktan eğitime erişim sorunu veliler ve halkın sağladığı olanaklar ile giderilmeye çalışılıyor. Buna rağmen uzaktan eğitime erişim sorunu devam ediyor.

Diyarbakır’ ın bir köyü… İlkokul ve ortaokul bir arada…250’nin üzerinde öğrenci var. 120’nin üzerinde mevcudu olan ilkokul bölümünde uzaktan eğitime erişebilen öğrenci sayısı 3. MEB tarafından aralıktan şubata kadar okula toplamda yalnızca 27 tablet ulaştırıldı. Yüz yüze eğitim sırasında 20 kişilik sınıflarda da, 29 kişilik sınıflarda da yüz yüze eğitim sürdürüldü. Diyarbakır’ın bir çok köyünde benzer durum yaşandı.

Hatay’ın bir köyü… Öğrenciler uzaktan eğitime erişemiyor. Örneğin 15 öğrencisi olan bir sınıfta uzaktan eğitime erişebilen öğrenci sayısı 4. Ulaşabilen öğrenciler de ebeveynlerinin cep telefonu ile uzaktan eğitime ulaşmaya çalışıyor. Mülteci çocuklar salgın süresince uzaktan eğitime hiç erişemedi. Salgınla ilgili yeterli önlemler alınmadığı için köyde ciddi sayıda Covid-19 vakaları ve can kayıpları yaşandı. 400’e yakın öğrencisi olan okulda yalnızca 1 temizlik görevlisi var.

Konya’nın bir köyü… Öğrencilerin uzaktan eğitime erişimi yüzde 30-40 arasında… Ulaşabilen öğrencilerin tamamına yakını cep telefonu ile uzaktan eğitime erişmeye çalışıyor. Yüz yüze eğitimin gerçekleştiği dönemde 30, 33 kişilik sınıflarda ders yapıldı. Öğrencilerin yarısından fazlası taşımalı eğitimle okullara ulaşıyor. Servislerde fiziksel mesafenin sağlanması mümkün değil. 300’ ün üzerinde öğrencisi, 17 dersliği olan okulda yalnızca 1 temizlik görevlisi var.

Sorunlar ülkenin her yerinde, tüm köy okullarında aynı… Lojman ve ulaşım sorunu sürüyor. Öğretmenler kişisel imkanları ile ulaşım sorununu çözmeye çalışıyor. Arkadaşlarımız okullara ulaşmak için saatlerini yolda geçiriyor, 20’yi aşkın öğretmenin bir arada olduğu araçlarla yolculuk yapacak arkadaşlarımız var. Öğretmenler yüz yüze eğitimin gerçekleştiği dönemde koruyucu malzeme; temizlik malzemesi eksikliğini kendi olanakları ile çözmeye çalıştı ve bu sorun devam ediyor. Temizlik görevlisi ihtiyacı karşılamıyor. İnternet erişim sorunu köylerin büyük bir çoğunluğunda hala en büyük problemlerin başında geliyor.

Proje okullarına karşı mücadele süreci sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu kaybettiğimiz Cağaloğlu’nun efsane öğretmeni, eğitim emekçileri mücadelesinin devrimci öğretmeni Mustafa Turgut’un öğrencilerinin ve her zaman çok ama çok güvendiği gençlerin mücadelesi Boğaziçi direnişiyle dalga dalga yayılıyor. Onu en güzel öğrencileri anlattı. “Cağaloğlu’nu inletmiş dev gibi bir adamdın, dev gibi yüreğinle bir devrim yaptın” cümleleriyle uğurladılar öğretmenlerini… Bizim küçük dev adamımızı kaybedişimizin yıldönümünde onun sözleri mücadelemize ışık tutmaya devam ediyor: “Büyük küçük, önemli önemsiz demeden sorunların etrafında örgütlenmek ve mücadele etmekten başka yolumuz yok.”