Muğla Köyceğiz’de koruma altındaki sığla ağaçlarının bir bölümünün işaretlenmesi sonrası, “kesilecekler” tartışmasını gündeme getirdi. Bölgedeki yurttaşlar tepkili.

Köyceğiz’de ağaçlar kesilecek iddiası: Ağaçlar kesilmesin, ranta kurban gitmesin
Fotoğraf: AA

BirGün EGE

Muğla Köyceğiz’de Gülpınar Günlük ormanı ve bitişiğinde bulunan koruma altındaki Sığla ağaçlarının işaretlenmesi sonrası kesileceği iddia edildi.

CHP Köyceğiz İlçe Başkanlığı’ndan edinilen bilgilere göre; Orman İşletme Müdürlüğü’nün ormanlık alanda herhangi bir kesim için izin vermediği belirtildi. Ayrıca özel mülkiyeti olan ormanlık alanda mülk sahibinin talebi üzerine Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na konu ile ilgili talebin iletildiği ancak bu konuda verilmiş bir iznin olmadığı öğrenildi.

CHP Köyceğiz İlçe Başkanı Hüseyin Erol, “Köyceğiz ilçemiz gölü, dağları, ormanları, doğası ve yaşayan birçok canlı türüyle tabiatın cennet köşelerinden biridir. Bu güzelliklerin gelecek nesiller için korunması hususunda duyarlılık gösteren tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Köyceğiz’de temiz bir çevre, temiz bir yaşam için hepimiz sorumluluk almak zorundayız” diye konuştu.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin de konuyu Meclis’e taşıdı. Girgin, “Köyceğiz ilçesinde özel niteliği korunacak alan kapsamında olan günlük ormanlarımız artan nüfus ve yapılaşmanın etkisiyle yerleşim alanları içerisinde kalmış bu sebeple rant peşinde koşan müteahhit firmaların hedefi haline gelmiştir. Özel mülkiyete konu olan ve kesin korunması gereken ormanların yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya kalması bölge halkının en büyük endişesidir. Bir kısmı imar alanında kalan bir kısmı ise özel orman statüsünde olan ve yapılaşma riski ile karşı karşıya olan ormanlarımızın korunması ve gelecek nesillere teslimini sağlamak en temel amacımız olmalıdır” ifadelerini kullandı.

MİLLİ PARK VEYA TABİAT PARKI İLAN EDİLSİN

Girgin; Çevre ve Şehircilik Bakanı ile Tarım ve Orman Bakanı’na şu soruları sordu:

1-Ada ve parsel numaralarını sunmuş olduğumuz ve içerisinde özel korumaya tabi günlük ağaçları bulunan parseller ve özel mülkiyete tabi ormanlarla ilgili olarak bu alanların Milli Park veya Tabiat Parkı olması yönünde bir çalışma var mıdır?

2-Bölgede faaliyetlerin engellenmesi ve ağaçların kesilmesini önlemek için ne gibi tedbirler alınmaktadır?

YOK OLMA TEHLİKESİ ALTINDA

Anadolu Sığlası dünyada doğal orman alanı olarak sadece Fethiye, Marmaris ve Köyceğiz ilçelerinde yaşamını sürdürmekte ancak iklim, insan baskısı ve tarımsal üretime yer açma gibi sebeplerden dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bir bitki türü. Anadolu Sığlası ormanları, üçüncül dönemden beri terkedilmiş bir miras olarak yaşamıştır ve yalnızca Türkiye için değil, dünya için de önemli bir genetik miras olarak biliniyor.