Fethiye Göcek’in dünyaca ünlü koyları AKP’ye yakın isimlere ranta açıldı. 12 koy için tekne bağlama amaçlı mapa ve deniz yüzeyine şamandıra kurulması için ihaleler düzenlenerek 10 yıllık kiraya verildi.

Koyları AKP’lilere peşkeş çektiler

Aycan KARADAĞ

Muğla’nın Fethiye ilçesi’nde bulunan Göcek’te dünyaca ünlü koylar tek tek ihaleye çıkarılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Göcek’in 12 koyunda mapa- şamandıra sistemi kurulması için 10 yıllık kullanım izni verildi. Ayrıca farklı 7 koy için de önümüzdeki günlerde ihale yapılması bekleniyor.

İlk olarak 15 Martta Osmanağa, Boynuzbükü, Günlüklü ve İnce Burun koylarında tekne bağlama amaçlı 99 adet mapa ve 59 adet deniz yüzeyi şamandıra sistemi için ihale düzenlendi. İhaleyi AKP İzmir Milletvekilli Ceyda Bölünmez’in babası Süleyman Bölünmez’in şirketi Eloş Madencilik’in 12 milyon TL’ye aldığı öğrenildi.


24 Mart tarihinde de iki ihale gerçekleşti. Kille Bükü, Kille Koyu, Bedri Rahmi, Sıralıbük koylarında 94 adet mapa ve 37 adet şamandıra kurulması için yapılan ilk ihaleyi 28 milyon 100 bin lira teklif eden Vedat İnciroğlu’nun şirketi İn Group aldı.

Sarsala, Hamam, Binlik, Martı koylarında ise 127 adet mapa ve 47 adet şamandıra kurulması ve işletilmesi için yapılan ikinci ihaleyi ise 50 milyon TL teklif veren Tuzla’da faaliyet gösteren tersane sahipleri ve gemi sanayicilerinin kurduğu Gemi İnşa Sanayi A.Ş.’nin (Gisaş) aldığı öğrenildi.

SİT ALANLARI BULUNUYOR

Göcek Halk Meclisi Başkanı Yeşim Mukan, “İhalesi yapılan koyların bazılarında doğal ve arkeolojik sit alanları bulunduğu ve güvenlikle ilgili konuların da dikkate alınması gerekliliği bilinmektedir. Bu ihalelerin kar amacı güden şirketlere verilmesine, bu koyların birer rant kapısı olarak görülmesine ve işletilmesine karşıyız. Koylarımızın tüm yatçılar tarafından ek bir maliyet getirmeden kullanılmasının önüne geçen bu uygulamaya itiraz ediyoruz” dedi.

TURİZM DARBE

Göcek’in gelir kaynağının turizm olduğunu belirten Mukan, “Bakanlık kısa dönemde bu ihalelerden bir gelir elde etmeyi hedefliyor olabilir fakat uzun vadede bu sistemle turizmi yani yat turizmine çok büyük bir darbe vurmaktır. Bakanlık tarafından öngörülen uygulama, Göcek-Dalaman koylarından tekne sahiplerinin ve ticari teknelerin eşit şekilde yararlanmasını engellemektedir. Bu koylardan yurttaşların eşit derecede yararlanmasının önüne geçen bir sistemdir. Bu konular, yerel yönetimler ve diğer bölgedeki diğer paydaşlarla bir araya gelip konuşularak çözüm üretebileceğimiz konular fakat bizler dışında bırakıldık” ifadelerini kullandı.

CHP Muğla Milletvekilli Mürsel Alban da, “AKP özelleştirecek devlet kurumu kalmayınca bu sefer gözünü koylara dikti. Dünyanın en güzel koyları ranta kurban edilmek isteniyor. Buna karşı bölgedeki yurttaşlarla beraber mücadele edeceğiz. Koylar halkındır ve öyle kalacak. Konuyu takip edeceğiz” diye konuştu.