AKP iktidarı döneminde kazanılmış haklara yapılan saldırılara bir yenisi daha eklendi. Köylerde, ilköğretim okulu öğretmenlerinin oturmaları için yapılan ve öğretmenlerin ücretsiz yararlanması sağlanılan konutlardan kira alınacağı ortaya çıktı

Köyler mahalle, lojmanlar paralı oldu

OKTAY EVSEN

Cumhuriyet’in ilk yıllarında, “Kırsal kalkınmayı sağlamak” amacıyla köy öğretmenlerine sağlanan ayrıcalıklardan biri olan ücretsiz barınma desteği, Maliye Bakanlığı’ndan alınan görüş yazısı üzerine birçok yerde geri çekildi. Büyükşehir Belediyesi statüsüne geçen kentlerde yer alan köylerde, köy öğretmenlerine ücretsiz barınma sağlanmayacağı bildirildi.

MALİYE “KİRA ALIN” DEDİ

Köy öğretmenlerinden, kaldıkları kamu konutları için kira alınıp alınmayacağı konusunda “tereddüt” yaşayan il milli eğitim müdürlükleri, konunun açıklığa kavuşturulması için Maliye Bakanlığı’na başvurdu. İl milli eğitim müdürlükleri, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden konuya ilişkin gelen görüş yazısı üzerine, ilçelere şu açıklamayı yaptı:

“İlinizin büyükşehir belediyesi olduktan sonra bağlı köylerin mahalle statüsüne geçtiği ve bu kapsamda ilköğretim okulu öğretmenlerinin oturmaları için yapılan konutlardan köy statüsünde olanlardan kira alınıp alınmayacağına ilişkin tereddüte düşülmüştür. Milli Emlak Müdürlüğü’nden alınan görüş yazısına göre, ilkokul öğretmenlerinin oturmaları için yapılmış ve yapılacak konutlardan kira bedeli alınması gerekmektedir.”

AYDINLANMA İÇİN KRİTİK ÖNEMDE

Köy öğretmenlerine kamu konutlarında ücretsiz barınma olanağının Cumhuriyet aydınlanmasının bir aracı olarak yaşama geçirildiğini getiren Eğitim Sen Yönetim Kuru Üyesi Özgür Bozdoğan, “Köy öğretmenliği yapan yazarların romanlarında dahi köy lojmanlarından söz edildiğini görebiliriz” dedi. Köy öğretmenlerinden kira talebinin, “Köy öğretmeni” kavramına aykırı olduğunun altını çizen Bozdoğan, “MEB de bunu herkese duyurmak yerine, il milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla sorulara tek tek cevap veriyor” diye konuştu. Parlamentonun, 222 Sayılı İlköğretim Kanunu’nda konuya yönelik düzenleme yapması gerektiğini kaydeden Bozdoğan “Öğretmenin köyde ikamet ederek köy yaşantısına katkı sunmasının bir aracı olarak bu hak kritik öneme sahip ancak ne yazık ki sessiz sedasız öğretmenlerin elinden alınıyor. Bu durum köylü ile öğretmenin birbirlerinden uzaklaştırılması anlamına gelir” ifadesini kullandı.