Sungurlu Barajı ve HES projesine ‘ÇED Olumlu’ kararı çıktı. Barajın yapılması durumunda çok sayıda yerleşim yeri sular altında kalacak ve binlerce ağaç kesilecek

Köyleri sular altında bırakacak projeye onay

HABER MERKEZİ

Koronavirüs salgını bile doğa talanını durduramıyor. İstanbul’un Şile ilçesi ile Kocaeli’nin Kandıra ilçesi arasında yapılması planlanan Sungurlu Barajı ve HES projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ‘ÇED Olumlu’ kararı çıktı. Barajın yapılması durumunda iki köy sular altında kalacak, 16 köy etkilenecek ve baraj inşaatı sırasında 34 bin 500 ağaç kesilecek.

ÇED raporunda yer alan bilgilere göre baraj inşaatına 263 milyon 82 bin TL harcanacak.

34 BİN AĞAÇ KESİLECEK

Sungurlu Barajı projesi için hazırlanan yeni ÇED raporuna göre, projenin gerçekleştirilmesi planlanan alanın toplam 1 milyon 691 bin 595 metrekarelik bölümü orman arazisi içinde bulunuyor. Proje için ise bölgede bulunan 34 bin 500 ağacın kesilmesi planlanılıyor. Barajın su tutmaya başlaması ile birlikte baraj rezervuar alanı altında kalacak olan arazideki flora türleri tamamen ortadan kalkacak. Sungurlu barajı köyleri sular altında bırakacakken aynı zamanda ormanı ve ormanda bulunan yaşamı büyük ölçüde etkileyecek.

Ayrıca raporda, “Sungurlu Barajı yapıldığı takdirde göl alanı içerisinde kalan nüfusun tamamı yer değiştirecektir. Rezervuar alanı içerisinde kalan yerleşim birimlerindeki nüfusun dışında, 300 metrelik mutlak koruma bandında kısmen de olsa etkilenen bir nüfus mevcuttur” ifadeleri yer aldı. Teksen, Akçaova, Abdipaşa, Akıncı, Tepeköy, Kabaklar, Çalça, İlyaslar, Yukarıköy, Sungurlu, Yorgalar, Selametli, Kubuzcu ve Gebeşler Mahallesi gibi yerleşim yerleri mutlak koruma alanı içerisinde bulunuyor.

İPTAL KARARI ONAYLANMIŞTI

Baraj için ÇED olumlu kararı verilmesine ilişkin karar 5 Aralık 2018’de mahkeme tarafından iptal edilmiş, 14 Mayıs 2019’da da bu karar Danıştay tarafından onaylanmıştı. Ancak Danıştay’ın onayına ve bölge halkının projeye karşı çıkmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, baraj projesine 3 Nisan tarihinde ‘ÇED Olumlu’ kararı verdi.