Artvin’in Küplüce Köyü’nde 7 yıldır taşocağına karşı mücadele eden halk, sonunda kazandı. Geç gelen karar nedeniyle doğa tahrip edildi. Küplüce Köyü Derneği’nin Başkanı Hamit Aydın, “Hukuk bu kadar dik yokuşlu olmamalı” diye konuştu

Köylüler direndi mahkeme boyun eğdi

DEMET SARGIN sargindemet@gmail.com

Artvin Şavşat’a bağlı Küplüce Köyü’nde, taşocağına karşı hukuk mücadelesi veren köy halkının 7 yıllık ısrarlı tavrı sonuç verdi. Hukuki mücadelelerinde sonuç almak için yıllarca uğraşan halk, taşocağının doğa tahribatına da bu süre içerisinde elinden geldiğince engel oldu. Buna rağmen bölgede söz konusu işletme için ormanlık alandan çok sayıda ağaç kesildi ve toz kirliliği yaşandı.

Köy halkı ilk olarak Rize İdari Mahkemesi’ne ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı dava açtı. Mahkeme ise ‘zaman aşımı’ gerekçesiyle davayı reddetti. Bu kararı Danıştay’a götüren köylü, buradan olumlu bir kararla döndü. Ancak idare mahkemesi, bu karara da uymayarak ‘zaman aşımı’ kararında ısrarcı oldu.

ZORLU HUKUK MÜCADELESİ
Yaşam alanlarını savunmakta ısrarcı olan köy halkının ısrarı idari mahkemenin ısrarından daha ağır bastı. Köylü bu sefer, köy derneği avukatlarının aracılığıyla davayı, Danıştay Dava Daireler Genel Kurulu’na taşıdı. 2 yılı aşkın bir süredir Yüksek Mahkeme’de inceleme bekleyen dosyada, bir kez daha köylü lehine sonuç çıktı. ‘ÇED gerekli değil’ kararının ve işletme izinleri kararlarının bozulduğu karar, sevinçle karşılandı. Uzun yıllar ısrarlı biçimde süren mücadelelerinden bekledikleri sonucu alan Küplüce halkı, nihayet kazandı.

Ancak bir süre faaliyette olan taşocağı, çok sayıda ağacın kesilmesine, kalan ağaçların da toz altında kalmasına sebep oldu. Yaşanan tahribattan sonra çıkan Danıştay kararının ardından Küplüce halkı, işletmenin faaliyette olmasına izin vermeyerek, doğa kıyımının daha da büyümesini engelledi.

Şavşat Köy Dernekleri Federasyonu’nun da takipçisi olduğu dava umut verici oldu. Köylünün ve derneğin avukatı Halis Yıldırım, diğer davalarda da aynı ısrarı sürdüreceklerini vurguladı.

Davacılardan biri olan Küplüce Köyü Dernek Başkanı Hamit Aydın ise “Ağaçlar kesildi, kesilmeyen de gri renge büründü. Haklı olduğumuzu ispat etmek için yıllardır uğraşıyoruz. Hukuk bu kadar dik yokuşlu olmamalı. Bu dava bize şunu gösterdi: mesele ne olursa olsun haklılığımızdan eminsek mücadeleyi bırakmadan sürdürmeliyiz. Sonuç tüm dik yokuşlara rağmen çıkacaktır” dedi.