Google Play Store
App Store

İzmir’in ciğerleri olarak nitelendirilen Tire’nin Kartal Dağı Mevkii’nde bulunan Küçükkale ve Büyükkale köylerinde Emerald Maden şirketi tarafından kurulması planlanan mermer ocağı projesinin ÇED süreci kapsamında yapılmak istenen Halkın Katılım Toplantısı’na bölge halkı izin vermedi. Bölge halkına; Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşları destek verdi.

Köylüler Kartal Dağı’nı korudu

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Tire ilçesinde Kartal Dağı Mevkii’nde bulunan Küçükkale ve Büyükkale köylerinde Emerald Maden, Taşımacılık, İnşaat Şirketi tarafından kurulması planlanan yıllık 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında yapılmak istenen Halkın Katılım Toplantısı’na bölge halkı izin vermedi.

Kentin ciğerleri olarak bilinen Kartal Dağı’na yapılması planlanan projeye tepki gösteren bölge halkına; Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşları destek verdi.

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, yöre halkının yanında olduklarını vurgulayarak, “Ülkenin dört bir yanında doğa talanı sürüyor. Yetkililer süreçleri doğru yürütemiyor. Hazırlanan ÇED dosyaları doğru hazırlanmıyor. Bu proje için hazırlanan ÇED dosyasında Eylül ayında bir inceleme yapıldı deniyor ama o dönem burada bir inceleme yapılmamış. Yeterli çalışmalar yapılmadığı biliniyor. Yapılsa bile eksik yapıldığı dosyada gözüküyor. Bölge bu kenttin ciğerleri. Aynı zamanda bölge zengin bir tarım bölgesi. Böyle bir projenin onaylanması kabul edilemez. Bölge halkı burada mermer ocağı istemiyor. Biz de bu kararın yanındayız” diye konuştu.

koyluler-kartal-dagi-ni-korudu-936573-1.

Kartal Dağı Koruma Sözcüsü Zeynel Aydın, maden şirketinin geldikleri gibi gittiğini söyledi. Aydın, “Projeyi yaptırmayacağız dedik ve bu kararımız net. Bölge halkı olarak doğamızı, yaşamımızı korumak istiyoruz. O yüzden bu projeyi istemiyoruz. Biz buraya bilim insanlarını, tarihçilerini istiyoruz. Doğamıza zarar verenleri istemiyoruz. Doğamızı korumak için mücadelemiz sürecek” dedi.

YAŞAM ALANLARININ DİBİNDE

Yaklaşık 7 milyon TL ile hayata geçirilecek projeye 325 metre uzaklıkta konut alanları bulunuyor. Projenin oksijen deposu ve tek kızılçam ormanı olan Kartal Dağı'na ve tarımsal alanlara zarar vereceği belirtiliyor. Şirket, proje için daha önce 24,9 hektar alan için alınmış ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına ilave olarak 106,53 hektarlık alanı kaplayan alanlar içerisinde yılda 50 bin metreküp blok mermer üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor.