Köylüler mahsulünü sanayiciye vermedi

Volkan Ateş

Edirne’de yapılması planlanan Uzunköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi için hazırlanan nazım ve uygulama imar planlarına karşı açılan davada bilirkişi heyeti rapor hazırladı. Heyet raporda, planların hukuka ve bilime aykırı olduğunu tespit etti.

Uzunköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca onaylandı. Bölge halkı Kavacık Köy Muhtarlığı adına Edirne İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması ve iptal edilmesi için dava açtı. Ardından mahkeme heyetin keşif yapmasına karar verdi. Hazırlanan raporda Kavacık köylülerinin haklılığı bilimsel olarak kanıtlanmış oldu.


Daha önce hazırlanan çevre planlarında bölgenin tarım arazisi olduğu belirtilen bilirkişi raporunda, yeni planların sürdürülebilirlik ilkesine aykırı olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca kurulacak OSB’den dolayı trafik ve artan insan yoğunluğu çevrede yaşayan insanların hayatını ve ormanları olumsuz etkileyeceği ifade edildi.
Daha önce çevre düzeni planlarına açtıkları davada da OSB’nin bilimi aykırılığını tespit ettiğini hatırlatan davanın avukatı Bülent Kaçar şu ifadeleri kullandı: Kavacık köylülerinin bugüne kadar haklı itirazlarını görmezden gelenler bilmelidir ki müvekkillerimiz sadece bilime, hukuka ve kendilerine güvendiler. Kavacık köylüleri sadece kar ve rant anlayışıyla hareket edenlere karşı köylerini hukuksal, toplumsal olarak korumaya devam edeceklerdir.”