AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aydın ve Denizli’de yaptığı acele kamulaştırma kararlarıyla köylülerin elinden topraklarını aldı ve enerji şirketlerine peşkeş çekti. Köylüler toprakları için mücadele başlattı.

Köylüler toprakları için direnişe geçti

İlayda SORKU

Ege Bölgesi enerji şirketlerinin kıskacı altında. AKP iktidarı ise enerji şirketleri için her türlü kolaylığı sağlıyor. Aydın ve Denizli’de yapılan acele kamulaştırma kararlarıyla köylülerin yaşam alanları yok edilecek.

Nisan ayında Resmi Gazete’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan karara göre; Aydın’ın Köşk ilçesinin Mezeköy ve Uzundere köylerinde acele kamulaştırma yapıldı. Karar sonrası Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama isimli şirket, jeotermal kaynak arama sondajı çalışması için harekete geçti. Bölgede yaşayan yurttaşlar karara tepki göstererek direnişe geçti. Yurttaşlar, bölgenin tarım arazisi ve yaşam alanları olduğunu belirterek duruma tepki gösterdi. Bölge halkının direnişine desteğin büyümesi sonrası Mezeköy’de jandarma 23 Ağustos’ta köylülere müdahale etti. Yaşanan olayın ardından Köşk Kaymakamlığı ise 23 Ağustos-29 Ağustos arasında köye giriş-çıkışları yasakladı.

“SADECE YAŞAMAK VE ÜRETMEK İSTİYORUZ”

Mezeköy’de yaşayan Nilgün Sarı, “Bölgemiz zeytin bölgesi ve bölgede yaşam var. Burada bu faaliyeti istemiyoruz. ‘Yaptım oldu’ oldu mantığına karşıyız” dedi. Köylüler toprakları için direnişe geçti AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aydın ve Denizli’de yaptığı acele kamulaştırma kararlarıyla köylülerin elinden topraklarını aldı ve enerji şirketlerine peşkeş çekti. Köylüler toprakları için mücadele başlattı Sarı şunları dile getirdi: “Köyümüzü korumak istiyoruz. Şu anda jandarma bizim direnişimizi engelliyor. Dışarıdan bize destek olmaya gelenlere izin verilmiyor. Toprağımızı, suyumuzu korumak için adeta çile çekiyoruz. Şirket çalışmaya başladı. Gözümüzün önünde fidanlarımızı ezdiler. Sesimizi kimse duymuyor. Biz burada yaşamak ve üretmek istiyoruz.”

Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan köyünde açık kömür ocağı işletmesi kurulması için ocak ayında acele kamulaştırma kararı verildi. Yayımlanan karara göre, 3 milyon 764 bin 623 metrekarelik bir alan kömür madeni için kamulaştırıldı. Bölge halkı kararın iptali için Danıştay’a başvurarak dava açtı. Mahkeme süreci devam ederken Avdan Kömür isimli şirket faaliyete başladı. Kömür madenine ve acele kamulaştırma kararına karşı çıkan yurttaşlar arazilerinde bulunan zeytin, tütün, üzüm gibi ürünlerini maden şirketinden korumak için nöbet tutmaya başladı. Konu hakkında Denizli Avdan Platformu bugün köyde bir basın açıklaması düzenleyecek.

Köylülerin avukatlığını yapan Ozan Orpak yaptığı açıklamada, “Süreç şu anda hukuksuz işliyor. Bu bölge hem sit alanı hem turistik alan hem verimli bir tarım arazisi hem de zeytinliklerle dolu olan bir yer. Eğer bu alanın tamamı kamulaştırılırsa beş mahalle oradan taşınmak zorunda kalacak. Köylüler, kömür için topraklarını vermek istemiyor” diye konuştu.

Bölgede çıkarılmak istenen kömürün kalitesiz olduğunu vurgulayan Orpak, “Bölgede çıkarılacak kömür sadece termik santralde kullanılabilir. Onda bile tam verim alınamayacak. Şirket daha herhangi bir karar çıkmadan orada çalışmaya devam ediyor. Biz sürekli olarak köylü ile birlikte jandarma çağırıyoruz oraya. Tarlalara giriyorlar, ürünlere zarar veriyorlar. Köylü direnince suçlu oluyor. Çünkü oradaki şirket de diyor ki ‘çalışma hürriyetimiz engelleniyor’. Jandarma da köylüleri alandan çıkartmaya çalışıyor. Hâlbuki köylünün bulunduğu yer de kendi tarlası” ifadelerini kullandı.