Flotasyon tesisine karşı direnen köylülerin, köy meydanında düzenleyeceği etkinlik jandarma tarafından engellenmek istendi. Köylülere destek için gelen yüzlerce insanın jandarma tarafından önü kesildi, insanlar köye alınmadı. Bunu duyan köylüler ise desteğe gelenlerle jandarma noktasında bir araya geldi

Köylülere desteğe jandarma engeli

GÖKAY BAŞCAN

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde yapılmak istenen flotasyon (cevher zenginleştirme) ve atık tesisine karşı direnen köylülere desteğe gidenleri jandarma engelledi. Köye destek için gelenlerin engellendiğini duyan köylüler, 12 kilometre yürüyerek jandarmanın yolu kestiği bölgeye gitti. Köylüler, desteğe gelenlerle birlikte Kirazlıyayla’da planladığı basın açıklamasını jandarma kontrol noktasında yaptı.

Kirazlıyayla Köyü’nde maden işleten ve flotasyon tesisi çalışmalarına başlayan Meyra adlı şirkete karşı köylülerin direnişi sürüyor. Jandarma gözetiminde tesisin yapımını sürdüren şirkete karşı köy meydanında etkinlik çağrısı yapan köylüler yine jandarma engeline takıldı. 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle çağrı yapan köylülere destek için yüzlerce insan Kirazlıyayla köyüne doğru yola çıktı. Köye 12 kilometre uzaklıkta yolu kesilen yüzlerce insanın köye girişine izin verilmedi. Bir çok gazeteci de basın kartını göstermesine rağmen köye giremedi.

koylulere-destege-jandarma-engeli-740915-1.

İZİN VERİLMEYİNCE KÖYLÜLER HAREKETE GEÇTİ

Destek için gelenlerin köye girişine izin verilmediği haberini alan köylüler, jandarma kontrol noktasına gitmek için arabalarla yola çıkmak istedi. Ancak başka bir jandarma ekibi de köylüleri engelledi. Araçlarını bırakan köylüler tarlalardan geçerek desteğe gelenlerin yanına ulaşmak için tekrar yola çıktı. Tarlalardan geçerek 12 kilometre yol yürüyen köylüler, desteğe gelenlerle jandarma kontrol noktasında bir araya geldi. Bölgeye destek için giden CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun önü kesildi. Jandarma kontrol noktasını geçen vekil Kirazlıyayla’da köylülerle buluştu. Köylülerle birlikte yola çıkan vekil tekrardan desteğe gelenlerle buluşmak için geri döndü. Köy meydanında düzenlenmesi planlanan etkinlik jandarmanın engellemesi nedeniyle Barcın Köyü girişinde yapıldı. Etkinlikte sık sık ‘Direne direne kazanacağız. Madenci şirket köyümüzü terk et’ sloganları atıldı.

koylulere-destege-jandarma-engeli-741148-1.

KAYMAKAMA GÖRE DİRENMEK PROVOKATİF EYLEMMİŞ

Kirazlıyayla köyüne komşu olan Barcın köyü girişinde yolu kesen jandarma, kaymakamın kararı nedeniyle izin verilmediğini belirtti. Protestoları bitirmeleri konusunda daha önce köylüleri tehdit eden Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu’nun imzasını taşıyan belgede, ‘Meyra Madencilik adlı şirketin çalışmalarını protesto etmek amacıyla gerek sosyal medyada, gerekse diğer iletişim kanalları vasıtasıyla organize provokatif eylemler yapılacağı gözlemlenmiştir’ ifadeleri yer aldı.