Milli Emlak Genel Müdürlüğü, İzmir’in Buca ilçesine bağlı Belenbaşı köyünde 2/B arazileri olarak bilinen 'orman vasfını kaybetmiş yerleri’ satışa çıkardı. Köylüler, arazilerinin kıymet takdirini ödeyemeyeceklerini belirterek, ekonomik şartlara uygun adil bir şekilde yeniden yapılması çağrısında bulunuyor.

Köylülerin elinden toprakları alınıyor

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Buca ilçesine bağlı Belenbaşı köyünde köylülerin yıllardır ekip biçtikleri 2/B arazileri olarak bilinen 'orman vasfını kaybetmiş yerler’ Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından geçen sene satılığa çıkarıldı. Köylülere bildirimler ise bu yıl yapılmaya başlandı. Köylüler, ilk belirlenen fiyatlara göre bu yıl arazi bedellerinin yüzde 20 arttığını ve açıklanan yeni bedellerin ortalama 1 milyon liradan fazla olduğunu kaydettiler. Köylüler, arazilerinin kıymet takdirini ödeyemeyeceklerini belirterek, ekonomik şartlara uygun adil bir şekilde yeniden yapılmasını istiyor. Belenbaşı köyünde toplam yüzölçümü 3.452.800,75 metrekare olan 1.952 adet 2/B taşınmazı bulunuyor. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan konuyla ilgili geçen yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığına soru önergesi vermişti. Bu yıl fiyatların artması sonrası Bakan, konuyu tekrar meclise taşıdı.

Köy muhtarı İsmet İlhan, 25 dönüm arazisi için yaklaşık bir buçuk milyon lira bedel çıkarıldığını söylüyor. İlhan, “1 yıl önce bize fiyatlar çıkarıldı. Araya yetkilileri soktuk. Süreç beklemeye girdi. Şimdi ise yeniden fiyat çıkarıldı. Bu sefer geçen seneye göre yüzde 20 zam yapılmış. Bir de döner sermaye parası çıkardılar. Bize emlakçı fiyatı yapıyorlar. 100 sene üretim yapsak bu fiyatları ödeyemeyiz. Ben bu fiyatı ödeyemem. Hiçbir köylü ödeyemez. Çiftçi zaten bu dönem zaten perişandı” diye konuştu.

77 yaşındaki Mehmet Kınacı, yıllardır zeytin üreticiliği yaptığını söylüyor. Kınacı, “80 yaşıma geldim. Bir anda toprağımı elimden alıyorlar. Ben bu toprakta zeytin ekiyorum. Bu topraklar çocuklarıma kalsın, onlarda buralarda zeytin eksin isterim. Bu fiyatları ödeyecek durumum yok. Başkası alacak buraları. Kim bilir bu arazilerde neler yapacaklar. Umarım ağaçları kesip, beton yapmazlar. Yazık olur” dedi.

ÖMÜR BOYU ÇALIŞSAK ÖDEYEMEYİZ

Köylülerden Hüseyin Çetin’e ise 13 dönüm arazi için 1 milyon lira fiyat biçilmiş. Çetin yaşadığı sorunu şu şekilde aktarıyor: “Biz çiftçiyiz. Milyoner değiliz. Bu fiyatları ömür boyu çalışsak ödeyemeyiz. AKP’nin vekili Atilla Kaya geldi buraya. ‘Köylünün durumu iyi. Bu fiyatlar iyi siz ödersiniz’ dedi. Nasıl ödeyelim zeytin üreterek… Fiyatların makul olmasını istiyoruz. Bu topraklarda yıllardır ekip biçiyoruz. Her yerinde emeğimiz var. Yazık. Yetkililer sesimizi duysun.”