Artvin’de yapılması planlanan HES projeleri için hazırlanan imar planları AKP ve MHP’li Meclis üyelerinin oylarıyla onaylandı. HES’lere karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirten bölge halkı, imar planlarına karşı hukuki süreç başlatacaklarını belirtti.

Köylülerin suyu şirketlere verildi

Gökay BAŞCAN

Artvin ilinin Kılıçkaya köyünde ve Pilarget havzasında yapılması planlanan hidroelektrik santrallar (HES) için imar planları onaylandı. Artvin İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda yapılan görüşmelerin ardından oylama sunulan HES’ler AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi.

Artvin’in Yusufeli ilçesi Kılıçkaya köyünde ATAHES Mühendislik Müşavirlik Enerji Sanayi ve Ticaret LTD. ŞTİ. tarafından yapılmak istenen Aydın Regülatörü ve HES projesi için imar planları onaylandı. CHP’li Meclis üyelerinin itirazlarına rağmen 12 onay 9 ret oyu ile kabul edildi.

Arhavi’nin Üçırmak, Balıklı, Ulukent, Sırtoba ve Derecek köylerini kapsayan ve Pilarget olarak adlandırılan havzada AB Enerji Üretim LTD. ŞTİ. tarafından yapılması planlanan Saka I-II Regülatörü ve HES projesi için de hazırlanan imar planları onaylandı. HES projesinden etkilenecek olan Üçırmak, Balıklı, Ulukent, Sırtoba ve Derecek köylerinin muhtarları ile Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği’nin itirazlarına rağmen imar planları MHP ve AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Oylamada 10 ret oyu çıkarken 9 evet oyu çıktı.

‘SADECE’ KENDİ KÖYÜNÜ KORUDU

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Hüseyin Uzunoğlu, kendi köyü olan Pilarget’teki insanların projeden olumsuz etkileneceği ifade ederek ret oyu verirken Kılıçkaya köyündeki imar planı için evet oyu verdi.

SU DEĞİRMENLERE YETMİYOR

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Suyun da değirmenlere daha zor yettiği bir derede HES yapılmak isteniyor. Tabi bu dere aynı zamanda yabani hayat ve diğer canlılar için de çok önemli. Şu anda Kılıçkaya köylüleri üretim kooperatifi kurdular. Kurum görüşlerinde de o vadideki heyelanlar dikkate alınmış ve buna dayanarak reddetmeleri gerekirken maalesef imar izni verilmesini onayladılar” dedi.

HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Pilarget yapılması planlanan HES için açtıkları davanın sürdüğünü belirten Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği Hazım Kurdoğlu, “Rize İdare Mahkemesi’nde ÇED’in iptali için hukuki sürecimiz sürüyor. 10 eylülde bilirkişi incelemesi yapıldı. Buradaki doğal yaşamı yok edecek projeye karşı mücadelemiz sürecek” ifadelerini kullandı.

Temmuz ayında Pilarget için hazırlanan imar planlarının onaylandığını ve itiraz ettiklerini ifade eden Kurdoğlu, “Temmuzda yapılan toplantıda bazı Meclis üyeleri ‘ret’ ve ‘çekimser’ kullanırken bugün onayladılar. Bu kısa süreçte ne değişti? İmar planlarına karşı hukuki sürecimizi başlatacağız” ifadelerini kullandı.