Milli park sınırlarında dinamit patlattığı gerekçesiyle ceza kesilen Sinpaş GYO’ya ikinci kez koyu talan izni verildi. Çevre Bakanlığı, bölge halkının direndiği Kızılbük’teki otel projesine ÇED olumlu kararı verdi.

Koyu dinamitle yok etmeye onay
Fotoğraf: AA

BirGün EGE

Muğla’nın Marmaris ilçesinde Sinpaş GYO tarafından yapımı süren “Kızılbük Resort Otel ve Devremülk” projesi için verilen ‘ÇED Gerekli Değildi’” kararının iptalinin ardından, şirket tarafından yeniden başlatılan ÇED sürecinde karar çıktı. Projeye, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “ÇED Olumlu” kararı verildi.

ÇED İPTAL EDİLMİŞTİ

Marmaris Kent Konseyi, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ve yaşam savunucuları tarafından projeye karşı açılan davada mahkeme ağustos ayında ÇED kararını iptal etmişti. İptal kararının ardından şirket hem çalışmalarına hem de satışa devam ederken, 8 Eylül 2022 tarihinde Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yeni ÇED için başvurdu. Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 10 Mart 2023 tarihinde projeye “ÇED Olumlu” kararı verildi.

BAKANLIK GÖZ YUMUYOR

Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi ve aynı zamanda Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Halime Şaman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Marmaris Milli Parkı’nın dinamitle uçurularak tahribata uğratılmasına göz yumduğunu söyledi. Şaman, “Biz İnceleme Değerlendirme Komisyon (İDK) toplantısına güçlü bir biçimde katıldık ve birçok konuyu belgeleriyle dile getirdik. Toplantı sonrasında elde ettiğimiz yeni belgeleri de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderdik. Biz toplantı sonrasında kararın böyle olacağını ön görmüştük. Bakanlık milli parkın dinamitle uçurulacak kadar tahribatına göz yumdu. Bu konuda sessiz kalmayı, görmezden gelmeyi tercih etti. Bunun bir dava sürecine gideceğinin farkındaydık ve hazırlıklarımızı ona göre yaptık. Bu karar için hukuki süreci başlatacağız. Her yanıyla dökülen bu proje için hem Marmaris’e hem Türkiye’ye adaletli kararın gelmesi için çalışıyoruz. O bölge doğal miras olması ve korunan alan olması nedeniyle kamusal alan olarak tarif edilebilecek bir yer. Biz yılgın ve mutsuz değiliz. Mücadelemiz sürecek” ifadelerini kullandı.

***

NE OLMUŞTU?

Ağustos ayında “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptal edilmesine rağmen şirket çalışmalarını devam ettirirken, projenin durdurulması için Marmaris Kent Konseyi, Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, Marmaris MUÇEP Meclisi alanda nöbet eylemi gerçekleştirmişti. Şirketin faaliyetine karşı nöbet tutan 12 kişi gözaltına alınmıştı. Bölge halkı, şirketin Milli Park’ın koruması için korunan kapıyı geçtiğimiz günlerde kırdığını ifade etmişti. Şirketin çalışmaları devam ederken, Milli Park Alanı içinde yer alan el değmemiş koylarda dinamit patlatıldığını ortaya koyan görüntüler de sosyal medyadan paylaşıldı. Şirkete ise patlayıcı madde kullandığı gerekçesiyle ödül gibi olan 54 bin 783 TL para cezası kesilmişti.