Rize’de yaşam alanlarını savunanlara hapis cezası verildi. 8 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılan Avni Ertaş: Jandarmanın ‘muhtemelen bunlar yapmıştır’ ifadesiyle ceza aldık. HES’lere karşı mücadeleyi sürdüreceğiz.

Köyü korumanın cezası hapis oldu
Fotoğraf: BirGün

Gökay BAŞCAN

Uzun yıllardır toprağını, suyunu HES’lere karşı koruyan Karadenizli yurttaşlar yine hakim karşısına çıktı. Bölgede incelemeler yapan şirket yetkililerinden bilgi almak isterken çıkan arbede sonucu açılan davada yaşam savunucularına toplamda 16 ay 20 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Eylül 2021’de Rize’nin Fındıklı ilçesine bağlı Arılı ve Meyvalı köylerinde incelemeler yapan iki kişi tespit edildi. Maden ve HES şirketlerinin kol gezdiği bölgede, tedirgin olan yurttaşlar bilgi almak istedi. Kendisini DSİ yetkilisi olarak tanıtan ancak daha sonra bir harita şirketine bağlı çalışanlardan olduğu anlaşılan kişiler bölge halkına bilgi vermedi. Bölge halkı, çalışanlarından görev kağıdı talep etti. Bunun üzerine çıkan tartışma şehir merkezine kadar sürdü. Bölge halkının bilgi istemesi üzerine alanda uzaklaşan çalışanlar, şehir merkezine kadar takip edildi. Şehir merkezinde çıkan arbede sonucu olaya jandarma müdahale etti.

İZİN VERMEYECEĞİZ

Çıkan arbede sonucunda şirket yetkilileri darp raporu alarak bölgede uzun yıllardır çevre mücadelesi veren Avni Ertaş, Behçet Ertaş ve Hüseyin Acar’dan şikayetçi oldu. Rize 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar çıktı. Mahkeme, Hüseyin Acar'a jandarmaya hakaret suçundan beraat kararı verdi. Avni Ertaş ve Behçet Ertaş’a ise ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçundan 8’er ay 10 gün hapis cezası verdi. Ayrıca mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Ceza alan sanıklar ve desteğe gelen yaşam savunucuları duruşmanın ardından Rize Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan ve aynı zamanda Fındıklı Dereleri Koruma Platformu üyesi olan Avni Ertaş, "8 ay 10 gün ceza almamızı gerektirecek belge ve bilgilerin olmasmaına rağmen malesef bunu da gördük. Sadece görevli jandarma personeli nin 'muhtemelen bunlar yapmıştır ve muhtemelen bunlar söylenmiştir' ifadesi ile malesef ceza aldık. Tahmin ediyoruz ki bu bir ilk" dedi. Tüm cezalara rağmen HES'lere rağmen topraklarını ve sularını korumaya devam edeceklerini belirten Ertaş şöyle konuştu: "Mademki 'muhtemelen' ifadesi geçerli ve önemli biz de iddia ediyoruz ki, 'muhtemelen' söz konusu olan suç unsuru olarak kabul edilen

•Jandarma personelinin bir serçe parmağının incinmiş olduğu,

•Pantolon kemer tokasının kopmuş olması,

•Yine aynı personelin rütbesindeki çit çitin üründen ayrılması.

Muhtemelen kendisi tarafından yapılarak suçlama gerekçesi oluşturuldu. Oysa hukukta, ceza yasalarında 'muhtemelen' diye bir suçlama olmaz, olmamalı... Bu hukuksuzluk ceza değil bizim için bir onurdur. Durmayacağız daha hızlı koşacağız, susmayacağız daha çok konuşacağız ve Rize'de asla HES projelerine izin vermeyeceğiz."