Kirazlıyayla’da maden çalışmalarına karşı direndikleri için gözaltına alınan ve adli kontrol şartı ile serbest bırakılan kadınlardan Emine Çip, “Kadınlar niye en önde, erkekleriniz yok mu sizin, diyorlar. Kadınlar işçi, emekçi erkekler öyle değil” diyor

Köyüm için mücadele ediyorum

HAVVA GÜMÜŞKAYA

Meyra Madencilik tarafından Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla Köyü’ne yapılmak istenen flotasyon (cevher zenginleştirme) ve atık tesisine karşı direnen 9 kişi gözaltına alındı.

Şirketin ve köy muhtarının şikâyeti üzerine gözaltına alınan ve adli kontrol şartı ile serbest bırakılan kadınlardan biri olan Emine Çip ile maden mücadelesi üzerine konuştuk. Çip, “Köyümü korudum ben yoksa mahvolacak, elden gidecek köyümüz” diyor.

Çip gözaltına alınma sürecini şöyle anlatıyor:

Köyde her tarafa jandarma koymuşlar. Maden taşındı, 8 senedir toprak taşındı, tamam. Ama bu tesis yapılırsa köy elden gidecek. Pazar günü projenin iptali için köyde basın açıklaması yapmak istedik. Jandarma geldi, izin verilmedi. Biz de yürüdük basın açıklamasını yapacağımız yere gittik. Sonra şirketin beton mikserinin atıklarını gölete boşalttığını gördük ve ona tepki gösterdik. Biz orada hayvanlarımızı sularız, bahçelerimize su aldığımız göletin kirletildiğini görünce jandarmaya şikâyet ettik.

Bu olayın ardından sabaha karşı evlerinden gözaltına alındıklarını anlatan Çip, “Kadınlar niye en önde, erkekleriniz yok mu sizin, diyorlar. Kadınlar toprakla daha çok uğraşıyor. Kadınlar işçi, erkekler öyle değil, bir adım geriden geliyorlar her zaman” diyor.

Adli kontrol şartı ile serbest bırakılmalarına tepki gösteren Çip, sözlerini “Ben toprağımı savundum bu suç mu? Benim köylülerim istemiyor bunu dahası var mı?” diyerek sonlandırıyor.