Konya Çavuşçugöl’de kömür ocağına direnen köylüleri jandarmalar kuşattı. İş makinelerinin tarlalarına girmelerini istemeyen köylüler jandarmayla karşı karşıya geldi. Tartışmanın üzerine yürüyüş yaparak köyü terk etmek isteyen köylüler yine jandarma tarafından engellendi

Köyünü savunanlara jandarma engeli

Yunus Emre CEREN

Konya Ilgın’a bağlı Çavuşçugöl’de kömür ocağına karşı direnen köylüleri jandarma ablukaya aldı. Köylülerin yıllardır ekip biçtiği birinci sınıf tarım arazisi olan 850 dekar alana ‘kamu yararı’ denilerek acele kamulaştırılma kararı verildi. Kamulaştırma kararının ardından Türkiye Kömür İşletmeleri’ne devredilen arazilere iş makineleri girdi. İş makinelerinin önünü kesmek isteyen köylülerle jandarma arasında tartışma çıktı.

Yaklaşık 2 bin civarı jandarma ve 10 TOMA köylülerle iş makinelerinin arasına barikat kurdu. Jandarmaya tepki gösteren köylüler, köyü terk etmek için yürüyüşe geçti. Ancak jandarma köylülerin, köyü terk etmesine izin vermeyerek giriş ve çıkışları kapattı.

Bölge halkı, kömür santrallarını kimin yaptığına ve ÇED sürecine ilişkin bilgi alamadıklarını, resmi başvurularının da cevapsız bırakıldığını belirtti.


BirGün’e konuşan bölge halkından sağlık çalışanı Sıtkı Mavuş, köyde yaşananlardan dolayı geçici görevlendirmeyle Konya’nın başka bir ucuna gönderildiğini belirtti. Mavuş, “Sınıf tarım arazilerini acele kamulaştırma kararı çıktı. Köye yaklaşık 2 bin jandarma 10’dan fazla TOMA geldi. Proje için yolları da kapattılar, proje kapsamında. Köyden çıkartmıyorlar mahsur kaldık. Türkiye’nin en verimli tarım arazilerine el koydular. Burada tarım ve hayvancılıkla binlerce insan geçiniyor. Ayrıca 10 bin tarım işçisi bölgede istihdam ediliyor” dedi.

Belediye Meclis üyesi Hulisi Fidan ise “Köyü terk edecektik izin vermediler. Herkes ekmeğini korumaya çalışıyor. Devlet düşmanı gibi ilan ettiler bizi. Çiftçiyiz, hayvancıyız. Üretime tarafız” ifadelerini kullandı.