İzmir’in Ödemiş ilçesinin İlkkurşun köyü çevresindeki zeytin ağaçlarının katledilmesine tepki gösteren Küçükmenderes Havzası Koza Hareketi Derneği (Koza-Der) üyeleri, İlkkurşun köyüne giderek konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Köylülerle birlikte yapılan basın açıklamasını okuyan Koza-Der Yönetim Kurulu Üyesi Salih Özlü ile dernek üyesi Sadettin Şanlı, projenin çevredeki tarım alanlarına büyük zarar vereceğini söyledi. Köyün güneyinden geçen mevcut […]

Koza-Der’den Ödemiş’teki zeytin ağacı katliamına tepki

İzmir’in Ödemiş ilçesinin İlkkurşun köyü çevresindeki zeytin ağaçlarının katledilmesine tepki gösteren Küçükmenderes Havzası Koza Hareketi Derneği (Koza-Der) üyeleri, İlkkurşun köyüne giderek konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Köylülerle birlikte yapılan basın açıklamasını okuyan Koza-Der Yönetim Kurulu Üyesi Salih Özlü ile dernek üyesi Sadettin Şanlı, projenin çevredeki tarım alanlarına büyük zarar vereceğini söyledi.

Köyün güneyinden geçen mevcut karayolunun genişletilmesi projesinden neden vazgeçildiğini anlayamadıklarını belirten Özlü ve Şanlı, “Yeni proje, İlkkurşun köyünün tarım alanlarından geçerken, köyün kuzeyinde yer alan yüzlerce zeytin ağacının da sonunu getirecek” dedi.

“Bu proje doğaya, tarıma ve ülke ekonomisine hiçbir yararı yok” diyen Koza-Der üyeleri, köylülerin projeye karşı çıkmakta haklı olduklarını belirterek, “Bu tür karşı çıkışların içeriği dikkate alınmadan, ‘siz yola mı karşı çıkıyorsunuz’ diye soruyorlar. Biz ne yola karşıyız ne de yatırıma. Fakat proje kamu yararını gözetmiyorsa bunu bu ülkenin duyarlı vatandaşları olarak söylemek zorundayız. ‘Efendim büyüklerimiz böyle uygun görmüşler’ diyemeyiz” ifadelerini kullandı.

“100 metrelik bir kısalma uğruna yüzlerce dönümlük verimli tarım alanlarından vazgeçmek bu ülkenin kaynaklarına yapılan bir saldırıdır” diyen Özlü, “Hadi diyelim ki projeden vazgeçemiyorsunuz. O halde buradaki zeytin ağaçlarının başka yerlere taşınması için güzel bir proje üretebilirdiniz. ‘Ne olursa olsun biz bu yolu yapacağız, siz ne derseniz deyin’ demek doğru bir yaklaşım değildir. Koza-Der olarak bölgemizdeki bu tür doğa katliamlarına dikkat çekip çözüm yolları ürütmeye çalışıyoruz. Amacımız yatırımları ve projeleri engellemek değil en doğru yolu göstermektir” diye konuştu.