İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestraları çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul’un dezavantajlı semtlerine öncelik verildiğini söyleyen müdür Bircan, yeni sezonda uluslararası sanatçılara ağırlık vereceğini ifade ediyor.

Kozmopolit yapı bizi büyütüyor
Fotoğraflar: BirGün

Erkin Can SEYHAN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı olarak İstanbulluları farklı müzik kültürleri ile buluşturan Kent Orkestraları, farklı ekipleri ve repertuvarları ile hem geleneksel müzik kültürlerini sürdürüyor hem de uluslararası tanınırlığı olan şarkıları repertuvarına dâhil ederek şehirdeki müzik yaşamına farklı renkler katmayı amaçlıyor. İBB Kent Orkestraları’nın güncel çalışmalarını İBB Orkestralar Müdürü Ozan Bircan ile konuştuk.

İlk olarak İBB Orkestralar Müdürlüğü’nün çalışmalarının temel motivasyon kaynağı nedir?

İBB’nin değişen yönetim anlayışı ile beraber kültür sanat alanında çok önemli değişimler yaşanmaya başlandı. Bunlar arasında müdürlük çalışmaları için en temel motivasyon ise planlanmasından, üretilmesine ve arzına kadar tüm süreçlerde kamu kaynakları ile üretilen sanatsal içeriğin kamu yararına kullanılması yönündeki yönetimsel kararlılıktır. Orkestralar Müdürlüğü olarak mevcut sanatçı kadromuzla aslında yetkin ve donanımlı bir ekibiz ve bu ekip, şehirdeki müzik kültürünün gelişiminde gerek takip gerekse şekillendirme anlamında etkin aktörlerden. Mevcut dikey hiyerarşik yapıya ilaveten oluşturduğumuz yatay yapıda sanatçı çalışma grupları mevcut. Çalışma gruplarımızdan aktarılan veriler ışığında tüm sektör unsurları ile durağan bir yapı yerine dinamik bir yapının parçası olmaya devam ediyoruz.

İBB Orkestraları’nın kapısı Batı’ya ve popüler müziklere de açık. Farklı türleri buluşturma konusundaki sınırlarınız nerede başlayıp nerede biter?
Müdürlüğün kurulduğu günden itibaren gözettiği hedeflerden biri de yerli ve yabancı müzik kültürünü doğru şekilde temsil edip halkımızla buluşturabilmekti. Keza kentimizin kozmopolit yapısı da hem klasik veya popüler batı müziğine hem de geleneksel müziklerimize ihtiyaç duyacak ve ilgili kitleleri barındıracak kadar zengin. Asya ve Avrupa arasında bir köprü olan İstanbul’da kültürel geçirgenlik de ortada. Bu itibarla sanatsal bakış açımızı da oldukça geniş tutmamızı dikte eden bir şehirde görev yapıyoruz.

Ozan BircanOzan Bircan

2019’dan beri İBB Orkestralar Müdürü olarak görev yapıyorsunuz. Bu süreçte önceki döneme göre farklı gelişen neler oldu?

Hâlâ şube müdürü olarak görev yaptığım İBB Orkestralar Şube Müdürlüğü’nün 2007’den beri de icracılarından birisiyim. Bir müzisyen olarak özellikle aynı kurumda yönetici sorumluluğu üstlenmek bizzat deneyimlediğim konularda, kurumsal gelişime farkındalıkla katkı sunma fırsatı sağladı. Ancak kanaatimce burada dikkat çekilmesi gereken en önemli konu, şahsımdan bağımsız olarak kamusal sanat yönetiminde bir sanatçıya görev ve sorumluluk verilmiş olmasıdır.

İstanbul’un birçok ilçesinde düzenlenen konserlere kültür-sanat yaşamının canlı olduğu merkezi ilçeler haricindeki semtlerde halkın ilgisi nasıldı?

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin temel değerleri ile ‘erişilebilir ve kapsayıcı stratejiler ile dinamik bir kültür sanat alanı yaratmak” hedefine uygun olarak müdürlük faaliyetlerimizle şehrimizin 39 ilçesine yayacak şekilde yıllık etkinlik planlamaları gerçekleştiriyoruz. Faaliyetlerimizde, Kültür Dairesi Başkanlığımızın tüm birimlerinde olduğu gibi özellikle kültür sanat faaliyetlerine ulaşma konusunda sıkıntılar yaşamış dezavantajlı konumlarda yer almaya özen göstererek İstanbulluların yoğun ilgisi ile buluşuyoruz.

Gelecek dönemdeki planlarınız nelerdir?

İBB Orkestraları olarak her ay, birçok ilçemizde konserler gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Uluslararası tanınırlığa sahip konuk sanatçılar ile aynı sahnede olmak bizi heyecanlandıran planlarımız arasında.

***

AÇIKHAVA KONSERLERİ

•24 Ağustos Çarşamba: Şile Maşatlık Parkı 20.15-İBB Türk Sanat Müziği Topluluğu

•27 Ağustos Cumartesi: Beyoğlu, Halıcıoğlu Parkı 20.30-İBB Türk Sanat Müziği Topluluğu

•28 Ağustos Pazar: Büyükada Çınar Meydanı 20.30-İBB Türk Halk Müziği Topluluğu

•31 Ağustos Çarşamba: Bağcılar Meydanı 20.00-İBB Türk Sanat Müziği Topluluğu