Annesi 2. Elizabeth’in ölümünden sonra tahta çıkan İngiliz monarşisinin yeni kralı 3. Charles, parlamentodaki ilk konuşmasında Shakespeare’in Kraliçe 1. Elizabeht kullandığı “yaşayan tüm Prensler için bir modeldi” ifadesine atıfta bulundu. Charles, annesinin yolunu ‘sadık bir şekilde’ takip etmeye karar verdiğini söyledi. Öte yandan parlamento binasının önünde monarşiye tepki de vardı.

Kral 3. Charles’tan parlamentodaki ilk konuşmasında Shakespeare’e atıf

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in geçen hafta ölmesinin ardından tahta geçen Kral 3. Charles, İngiliz Parlamentosuna hitap etti.

Kral 3. Charles, krallığın yeni hükümdarı olarak İngiliz Parlamentosu’na ilk ziyaretini eşi Camilla'nın katılımıyla gerçekleştirdi.

AA’nın aktardığına göre Charles konuşmasında, annesi Kraliçe 2. Elizabeth'in herkesin hayatında büyük anlam ifade ettiğini savunarak, Shakespeare'in bir önceki Kraliçe Elizabeth (Kraliçe 1. Elizabeth) için “yaşayan tüm Prensler için bir modeldi” şeklindeki ifadesine atıfta bulundu.

Annesi ile ilişkili anıların, ülke demokrasisini “canlı ve nefes alma aracı” olarak muhafaza eden İngiliz Parlamentosu’nun her yerinde olduğunu söyleyen Kral, “Majesteleri değerli ulusumuzun kalbinde yatan anayasal yönetim ilkelerini koruyarak ülkesine ve halkına hizmet etmeye kendini adamıştı” dedi.

Kral 3. Charles, “(Kraliçe 2. Elizabeth) Tanrı'nın yardımıyla ve sizin tavsiyelerinizle özverili özel bir görev örneği oluşturdu. Ben de bunu sadık bir şekilde takip etmeye karar verdim” diye konuştu.

Charles’ın konuşmasının ardından parlamentodaki tören, İngiliz ulusal marşının çalınmasıyla tamamlandı.

Charles törene, 1996'da Diana ile boşandıktan 9 yıl sonra evlendiği Camilla ile birlikte katıldı.Charles törene, 1996'da Diana ile boşandıktan 9 yıl sonra evlendiği Camilla ile birlikte katıldı.

PARLAMENTO, TAZİYELERİNİ İLETTİ

Charles’ın konuşmasından önce, İngiltere’nin başkenti Londra’daki Westminster Hall’da her iki parlamento kanadı da Kral III. Charles’a Kraliçe’nin ölümü nedeniyle resmi taziyelerini iletti.

DHA’nın aktardığına göre yeni krala ilk olarak Lortlar Kamarası Sözcüsü John McFall hitap etti. Lord Mcfall konuşmasında, “Rahmetli Majesteleri'nin yıllar boyunca neşeli, sınırsız ve güven verici varlığı, bu tür uzun ve ilham verici derin ve benzersiz bağlılığın sonsuza dek sona ereceğini düşünmeyi zorlaştırdı. Hepimiz ölçüsüz bir kayıp hissi duyuyor ve onun (Kraliçe’nin) bağlılığını, nezaketini, mizahını, cesaretini ve metanetinin yanı sıra hayatında demirleyen derin inancını hatırlayacağız” ifadelerini kullandı. McFall daha sonra Kral’a sadakat sözü vererek, Kral’ı parlamentoda kabul etmekten ‘gurur ve onur’ duyduğunu söyledi.

“SİZİN ACINIZ DAHA DERİN”

McFall’ın ardından Avam Kamarası Sözcüsü Lindsay Hoyle kürsüdeki konuşmasında Kral’a hitap etti. Hoyle hitabında, “Acımız ne kadar derinse, sizinkinin daha derin olduğunu biliyoruz. Size ve tüm Kraliyet ailesine en içten duygularımızı sunuyoruz. Kraliçe Elizabeth'in bilgeliği ve zarafeti, vatandaşlarımızın özgürlüklerini ve bu krallığın ve İngiliz Milletler Topluluğu'nun temel birliğini güvence altına almada anayasal bir monarşinin değerini görme rolünü gösterdi” ifadelerini kullandı.

MONARŞİYİ PROTESTO ETTİLER

kral-3-charles-tan-parlamentodaki-ilk-konusmasinda-shakespeare-e-atif-1062971-1.

Öte yandan İngiltere’de, 2. Elizabeth’in ölümünün ardından monarşiye yönelik tepki de daha görünür olmaya başladı.

Charles’ın İngiltere Parlamentosu’na geldiği sırada monarşi karşıtı İngilizler bina önünde döviz tuttu.

Dövizlerde “Benim kralım değil” ve “Monarşiyi fesh et” yazılarının yer aldığı görüldü.