Erdoğan’ın ‘halinden memnun’ dediği yurttaşlar kredi borcu altında eziliyor. 25,5 milyon kişi kredi borçlusu. Başka bir ifadeyle her 100 kişiden 30’u bankalara borçlu. 2,3 milyar liralık kredi ise takibe düşmüş durumda.

Kredi borçluları memleketi

EKONOMİ SERVİSİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ülkenin gidişatına dair yapılan eleştirilere “Benim vatandaşım gayet memnun” açıklamaları ile yanıt verdi. Erdoğan’ın yanıtından kısa süre sonra açıklanan veriler durumun böyle olmadığını gözler önüne serdi. Pahalılık karşısında alım gücü kalmayan yurttaş yüksek faiz oranlarına rağmen kredilere sarılmaya devam ediyor. Ülke genelinde Haziran 2021 itibarıyla tüketici kredisi ve konut kredisi kullanan toplam kişi sayısı 25 milyon 529 bin kişi, kredi miktarı ise yaklaşık 656 milyar TL olarak gerçekleşti. Toplam kişi sayısı 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 5 oranında, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 1 oranında artmış durumda.


Türkiye Bankalar Birliği (TBB), tüketici ve konut kredilerine ilişkin ikinci çeyrek verilerini açıkladı. Buna göre sadece nisan-haziran döneminde 3 milyon 453 bin kişi, toplam 88 milyar TL tutarında tüketici ve konut kredisi kullandı.

İHTİYAÇ KREDİLERİ ÇOŞTU

Nisan-haziran döneminde kullandırılan tüketici kredileri ve konut kredilerinde ihtiyaç kredileri yüzde 81 ile en büyük payı almış oldu. Bunu sırasıyla, yüzde 16 ve yüzde 3 pay ile konut ve taşıt kredileri izledi. Aynı dönemde 3,4 milyon kişi 71 milyar TL tutarında ihtiyaç kredisi, yaklaşık 60 bin kişi 14 milyar TL tutarında konut kredisi ve 25 bin kişi de 3 milyar TL tutarında taşıt kredisi kullandı.

kredi-borclulari-memleketi-924098-1.

kredi-borclulari-memleketi-924099-1.



MİLYARLIK KREDİ TAKİPTE

Bankacılık Denetleme Kurulu (BDDK), tarafından salgın döneminde alınan kararlarla kredilerin takibe düşme süresinin uzatılmasına rağmen takibe düşen kredilerde ciddi artışlar yaşandı. Nisan-haziran döneminde kullandırılan tüketici kredileri ve konut kredilerinden kanuni takibe alınan kredi miktarı 2 milyar 246 milyon TL, idari takibe alınan kredi ise 41 milyon TL oldu. Toplamda 2 milyar 286 milyon liralık kredi borcu takibe alınmış durumda. Böylelikle takibe düşen bireysel kredilerde çeyreklik bazda rekor artış görüldü. Söz konusu kredilerin yüzde 1’ini taşıt, yüzde 14’ünü konut, yüzde 85’ini ihtiyaç kredileri oluşturdu. Takipteki ihtiyaç kredisi miktarı 1 milyar 911 milyon lira.

kredi-borclulari-memleketi-924100-1.