Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun kredi kullanımına kısıtlama kararı eleştirilirken, Reuters’a konuşan uzmanlar yeni kısıtlamaların da yolda olduğunu söyledi. İddiaya göre yeni bir Kredi Garanti Fonu planı var. Buna göre, daha seçici kredi kullandırılması söz konusu olabilir.

Kredi kullanımına ek kısıtlamalar gelebilir: "Yeni KGF gündemde"

Ekonomi yönetiminin kredi kullandırımı konusunda sıkılaştırma yönlü adımlarının devamının gelmesi bekleniyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kullanımına kısıtlama kararına tepkiler sürerken uzmanlar yeni kısıtlamaların gelebileceğini aktardı.

Sözcü'nün aktardığına göre, konu hakkında Reuters'a konuşan bir kaynak, "Ekonomi yönetiminin kredi kullandırımı konusunda, sıkılaştırma yönlü adımları var ve devamı gelecek. Daha önce bazı kullandırılan kredilerin maalesef döviz alımı gibi amacı dışında kullanıldığı bir gerçek. Bu nedenle krediler kullandırılırken bu dönemde çok daha dikkatli olunuyor" dedi.

UZUN VADELİ KREDİLERE KISITLAMA

Konu hakkında bilgi sahibi üst düzey bir diğer kaynak ise “Özel sektöre kullandırılan uzun vadeli TL kredilerde de biraz kısıtlamalar olacak. Örneğin buradaki kredilere yönelik yeni şartlar getiriliyor. Bu konuda yazışmalar yapılıyor. Burada ithal ikameye yönelik bazı yeni kriterler getiriliyor” dedi.

Ayrıca bankaların kredilerde yaptığı kısıtlamalarla ilgili üst düzey bir bankacı da, “Özel bankalar şu anda ciddi şekilde kredileri kısmaya gidiyor. Biz (bir özel banka olarak) örneğin, mümkün olduğu kadar kredi vermemeye çalışıyoruz. Ticari kredilerde %44’lere gelen oranlar var. Konut zaten kullandırılmıyor, tüketici kredileri sınırlı. Kamu da benzer bir yol izliyor…. frene basmış durumdayız” dedi.

KGF’DE SELEKTİF GENİŞLEME

Reuters’a bilgi veren ilk kaynak ayrıca, “Yeni bir Kredi Garanti Fonu (KGF) planı var. Burada daha seçici (selektif) kredi kullandırılması söz konusu olacak. Şu anda kredi maliyetleri çok ciddi seviyelere geldi. Bankalar sınırlı ve belli şartlarda kullandırıyor. Burada üretim ve ticaretin önünü açmak için yeni bir kredi mekanizması olacak” dedi.