Kredi mağduru İzmirli depremzedeler Ankara’da

Berkay Sağol

İzmir’de 117 kişinin yaşamını yitirdiği 30 Ekim 2020 depreminde evleri yıkılan yaklaşık 80 bin kişinin mağduriyeti 17 aydır sürüyor. 2 yıl ötelemeli 18 yıl ve düşük faizli kredi talep eden depremzedeler, devleti yönetenlere seslerini bir türlü duyuramayınca soluğu Ankara’da aldı.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm için 200 bin TL olan kredi limitinin 400 bin TL’ye çıkarıldığını açıklamıştı, ancak kredi için bankaya giden depremzedeler hayal kırıklığı yaşadı. 400 bin TL kredi için aylık 15 bin TL maaş bordrosu talep eden bankadan eli boş dönen depremzedeler, kredi taleplerinin kabul edilmesi için dün Başkent’e doğru yola çıktı. Depremzedeler, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerle görüşecek.
Ankara’ya gitmeden önce açıklama yapan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, şunları söyledi: “Neredeyse 1,5 yıl oldu. Bu sürede gitmediğimiz yer, çalmadığımız kapı kalmadı ama sonuç alamadık. 80 bin mağdur için yalnızca 5 bin konut yapıldı. 75 bin konutumuz şu anda kentsel dönüşüm kredisinden yararlanmak için bekliyor. 400 bin TL’lik kredinin aylık geri ödemesi 8 bin TL. Bunu ödeme imkânımız yok. Nedense bizi bir türlü anlamak istemiyorlar.”

Bu nedenle TBMM’ye gitme kararı aldıklarını belirten Özkan, “Bir de orada görüşelim, orada tekrar anlatalım dertlerimizi, belki bu kez bizi anlarlar diye düşündük. 30 kişilik bir grupla Ankara yoluna düştük. Umuyoruz bu görüşmeyle sorunu çözeriz, toplu halde Ankara’ya gelmek zorunda kalmayız” dedi.